M42 – Als 175 anys del naixement d’en Josep Monés Poch : la presència catalana en la unificació italiana, i el voluntari Monés (MJO03)

En una visita que li vàrem fer a en Josep Monés i Roberdeau a la seva casa de l’Ametlla del Vallès, farà ja uns 35 anys aproximadament, i ens fa ver una copia del recull de la documentació que tenia del seu avi, ordenada, i amb les ressenyes que els diaris de l’època esmentaven dels fets.

De tarannà lliberal, va lluitar al costat d’en Garibaldi; en aquests fets al Veneto italià,en Josep Monés sembla que hi participa a títol personal, malgrat que el recull d’en Monés Roberdeau esmenta una participació activa dels catalans (suposo mes en la segona part de la Guerra franc-prussiana).

La guerra per a l’unificació de Italia, es llarga, i ell hi paarticipa quatre mesos de l’any 1866, concretament del 25 de maig al 24 de setembre.

D’aquesta primera estada a Italia, just tenim les traduccions que en fa el “traductor autoritzat” …Francisco Maria Rivero y Godoy, ex Diputado Constituyente Oficial del Ministerio de Estado, Gefe de la Interpretación de Lenguas y de la Cancilleria…) dels textos en Italiá, susposo que per a tramitar-ho a Madrid, i diuen :

  • El primer, es un certificat del “Cuerpo de Voluntarios Italianos, Cuarto Regimiento”, en que es fa esment de la seva “…tuvo siempre buena y laudable conducta…”, i esmenta que era el numero 78 de matricula. Anava signat per el comandant Cadolini, a Chiari, a la data del 24.09.1866, que es quan finalitza la seva participació.
  • El segon document, es un certificat de la mateixa unitat, i en aquest cas complementa amb “…Primera Compañia…”, hi consten les dades del seu allistament i de la seva llicencia definitiva, que es coincideixen amb les dades esmentades; també que li correspon una gratificació de 72 lliures italianes, encara que en la traducció es deixa en blanc si les ha cobrat totalment o en part; també esmenta que s’ha llicenciat com a voluntari “…Grados alcanzados en el servicio : Voluntario…) i esta signat a Chiari per A. Brandini, Comandant de la Companyia, i amb el vist-i-plau del Comandant del Regiment Cadolini.

Els diaris de l’època, principalment, el “Diario de Barcelona”, s’en fan ressò amb cròniques del 14 i 18 de maig, del 19, 27 i 28 de juny, del 9, 10, i 15 de juliol temps n que hi va ser-hi.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.