Parlar de’Arxiu de Tarragona (AHAT – Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona), i encara mes en aquest any del centenari de la seva fundació, es quelcom de justícia dedicar-hi aquestes línies de difusió.
Per les persones que ens acostem a la historia famialiar i en cerquem lligams i parentius, tenir les documentacions de les parroquies del Bisbat, accesibles es una ajuda importantisima i un estalvi en temps i desplaçaments.
Igualment, i es un dels elements a remarcar,l’AHAT ha esdevingut pionera en el micromecenatge i en la participació de particulars, empreses e institucions, en poder facilitar la digitalització progressiva dels fons dipositats, fet que al llarg d’aquests anys es troba en una fase final.
I aquesta situació no es comparable a altres bisbats, on has de fer el desplaçament i treballar sobre els propis llibres físics; al meu entendre la digitalització comporta (a nivell general) :
a.Capturar la imatge del document, i que aquesta no es perjudiqui, fet que amb la consulta manual, o el propi pas del temps, o altres factors podria fer perdre qualitat a la imatge original.
b.Consultables les 24 hores el document íntegre, sense desplaçaments als arxiu on es deposíti fisicament la documentació i les limitacions d’horaris i desplaçaments.
c.La consulta reiterada del document original, obviant les limitacions dels registres indexats (buidatges), on només hi figura una part o dades parcials del document.
d.Poder consultar de forma rapida i al moment, parróquies del bisbat, i establir relacions amb facilitat.
Però l’arxiu també ha anat molt mes enllà de la custodia fisica dels documents, fet que ha estat prioritari durant generacions, hi ha obert el mateix a facilitar l’apropament de persones que potser no estem acostumts a la lectura de caligrafies antigues o a mouren’s entre els diferents tipus de documentació, i ha impulsat xerrades i seminaris per al coneixement de la nostra historia, i també un voluntariat que gradualment ha anat indexant els llibres, per a facilitar la localització de les actes, evitant la consulta individualitzada a l’ordinador.
Tota aquesta documentació es una recerca en si : no totes les parróquies tenen els mateixos llibres, ni les mateixes secuenciacions, potser el alguns d’ells hi trobarem reflexions, formes de fer própies d’una parróquia, o quelcom que el Mossén hi va escriure…tot ajuda en la percecpció de la historia i el moment en que van ser redactats.
Reprodueixo els parágrafs que la web de l’AHAT dedica al moment fundacional, encara que la historia d’aquests cent anys ha tingut períodes de mes o menys intensitat, i de perills, tot seguint els acconteixements polítics i socials de cada moment :


Consulta documents indexats :
Haureu d’anar a la pestanya d’”Arxiu en línia”, i a la opció de “Fons Documentals”, on hi trobareu una columna desplegable amb els àmbits en que esta classificada aquesta documentació; básicament es el capítol “7.Parroquials”, on hi ha les diferents parròquies, i a cada una d’elles desplegables, segons el tipus de la mateixa, i fins la sub-agregació del llibre concret en dipòsit.
Els llibres dipositats, que tenen identificat la icona en blau, son el que estan consultables directament; els altres només ho son fisicament i al arxiu, fins que es produeixi la financiació de la seva digitalitzaci, i, en els casos que ha estat treballada, també la relació indexada de les actes.