L68.- Llorac : La diada del nostre 11 de setembre… (C13)

La història local de Llorac, és també la suma dels esdeveniments què han tingut lloc en cada un dels cinc indrets que formem part, ara, del municipi, però que no sempre ha estat compartida.
Encara no fa 200 anys què es va unificar i crear el terme i municipi actual; molts d’aquests indrets mantenen la seva singularitat, i un recorregut en la seva història ens la vincula amb la de Catalunya : seran senyors i barons, membres de la noblesa, mercaders de Barcelona, famílies influents…, els que es beneficiaran dels drets i rendes, tot i que potser alguns no haguessin trepitjat mai les seves possessions.
La ressenya que s’adjunta de la familia Claresvalls, podria ser-ne un exemple


Però especialment, han estat els pagesos i la gent dels pobles, els que han conreat i cuidat, durant segles, aquestes terres i el seu entorn, els què han mantingut les costums i tradicions pròpies i especifiques de cada indret, tot conservant trets específics fins i tot en el propi llenguatge, que es pot diferenciar en pobles ben propers.
Quan per conveniencies administratives s’han ajuntat els diferents pobles per formar una sola unitat, o municipi, es posa de relleu que cada unitat ha mantingut les seves pròpies festes locals o patronals, per aquesta raò, el no tenir una festa comuna, s’aprofiten festes de caire més generals o globalitzadores, per sentir-s’hi tots representats, com pot ser l’11 de setembre

El mateix Claresvalls, serà Conseller en Cap de Barcelona, l’any 1705, càrrec que ostentarà en Rafael de Casanova, el 1713 en la defensa de Barcelona :

Igualment dos membres de la família (fills o germans ?), seran els Capitans de dues companyies de “La Coronela”, unitats formades per els gremis; en Jeroni Claresvalls (del Primer Batalló “De la Santíssima Trinitat”, amb Hospital a Santa Maria del Mar), i en Lluis Claresvalls (del Tercer Batalló “De Santa Eulalia”, amb Hospital a Sant Pere de les Puel.les) :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.