D14x- L’inici de les caixes d’estalvis… (d1)

Despres de la crisi economica del 2008, les deu caixes d’estavis que, aproximadament, hi havia a Catalunya (amb una implantació territorial molt ampla) han desaparegut :  per fussions, compres, o per a crear noves entitats…

La història de les Caixes d’Estalvis ha estat molt adreçada al mon dels treballadors, a l’estalvi popular, a reduir el’impacte de les seves necessitats i  garantir un minim de previsió social, ja que eren entitats sense anim de lucre, que reinvertien els seus excedents, a la societat.

Als segles XVII i XVIII, trobem les primeres referències del que serien els antecedents d’aquest tipus d’establiments : els “Montes de Piedad” (o Montepios) i els “Pósitos”, entitats benefiques que concedien prestecs en condicions favorables; els “Monte de Piedad” tenen el seu origen a l’Italia del segle XV, on els franciscans amb els donatius que rebien de la gent benestant, podien atorgar prèstecs (amb garanties) per satisfer les necessitats basiques del més pobres, sense interessos al principi; l’esglesia va autoritzar que es pogues cobrar un interes moderat (al Concili de Letran), i ratificar el caire benefic de les seves activitata (al Concili de Trento).

Els “Pósitos”, son anteriors als “Monte de Piedad”, i van neixer amb l’objecte d’emmagatzemar blat i ordi, per  poder facilitar-los en moments de sequera, i/o necessitat, amb uns interessos moderats; els primers “Monte de Piedad” que es tenen referenciats son iniciatives puntuals : a Dueñas (Palencia) (1550), per el Duc de Buendia, i el de Cuellar (Segovia), anys mes tard.

A mitjans del segle XVIII, el pensador anglés, Bentham, introdueix a Europa el concepte de caixa d’estalvis, com un instrument que proporciona un rendiment a l’estalvi i, a la vegada, li dona una seguretat economica més gran al dipositant; a finals del XVIII, ja trobem a Anglaterra i Alemanya les primeres Caixes d’Estalvis, com les de Bruswick (1765) i Hamburg (1768), amb un rerafons més del protestantisme, que rebutjava el plantejament dels “Monte de Piedad”.

Algunes de les Caixes d’Estalvis varen nèixer, dins dels “Montes de Piedad”, per incentivar l’estalvi dels més necessitats i, algunes d’elles, han mantingut aquesta titulació en les llibretes.

A Espanya, la primera Caixa d’Estalvis com a tal que es va crear va ser la “Caja de Ahorros de Jerez”, l’any 1834; un any despres es va regular perque aquestes entitats poguessin rebre dipòsits que reportarien uns interessos, amb la finalitat de fer prosperar l’esperit de treball i l’economia.

A partir de mitjans del segle XIX, es quan es començen a fundar-se la majoria de Caixes d’Estalvis, amb la legislació que en va regular la seva creació i funcionament; es amb la Reial Ordre de 3 d’abril de 1835, amb el regnat de la Reina Regent Maria Cristina, es demana als gobernadors que afavorissin la creació d’aquestes entitats, per mitjà de persones amb recursos i d’anim generos que les impulsessin.

D’aquesta empenta varen neixer ens els 20 anys seguents (1839-1859), caixes d’Estalvis com les de Granada, Santander, Sagunto, Valladolid, Sevilla, La Coruña,Sevilla, Barcelona, Valencia i Sabadell.

El Reial Decret de 1853 i la Llei de 1880 varen reforçar i perfilar el paper principal que haurien de tenir en el desenvolupament dels seus impositors i clients.

Durant el segle XX, les Caixes d’Estalvis, tenen un caire territorial molt identificat, i per tant fins als anys 1960, no començen a obrir oficines, de forma paulatina, en altres provincies i comunitats; cada vegada mes s’assemblen als Bancs en la seva operativa, i no s’adreçen nomes al client popular.

No es pot obviar l’impuls cultural, social, d’esdeveniments, i de preservació del patrimoni que han generat les caixes, per mitjà de l’Obra Social, com a suport amoltes inicitives, festes, aplecs, o programes, on els seus anuncis han ajudat a la seva financiació i viabilitat.

Reum extret de la publicació : Historia de las Cajas de Ahorros españolas – luces y sombras, treball realitzat per Cristina Villafañe Perez, l’any 2014 (Universitat de Leon).


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.