L75x- De l’article “Renoms de les Cases i Masos del Municipi de Llorac”, de l’Andreu Gassó, de Cal Castell (La Cirera)… (C18)

Trobar quelcom editat relacionat amb el que estàs recercant, o hi tens curiositat, es una troballa que s’agraeix; d’una part perquè es el resultat d’una persona o un investigador que hi ha dedicat temps a treballar-ho, i perquè es una seguretat, una ratificació, i una validació a les dades que permet confrontar-les amb les nostres.
L’aportació de l’article de l’Andreu Gassó es important, perquè recull les dades de fa mes de 25 anys, noms i dades que si no s’escriuen o es transmeten van caient en l’oblit.
Al mon rural, identificar i ubicar, les diferents cases i masies es difícil, repartides arreu del terme municipal, i el nom de la mateixa relacionat amb els propietaris de la casa, o dels que ho havien estat com a mes representatius, es manté vigent; també als indrets urbans petits, hi ha aquesta identificació malgrat que les cases estan situades en carrers i números de casa, fàcilment localitzables.
L’article que esta desglossat per els cinc indrets que formen el terme municipal de Llorac, distingeix entre les masies fora del poble, i les que hi pertanyen.
De vegades aquests noms de casa es modifiquen : una ves gades perquè el mas s’abandona, d’altres perquè el propietari o masover son valorats per la resta de veïns, per ser origen de nissagues, per ser llocs de pas…
Els renoms, son noms no oficials, que es  transmeten, i estan relacionats amb el nom, cognom, o algun detall; n’hi hi ha de dos tipus i els noms de casa, o sobrenom, i els malnoms mots o motius.
Reprodueixo integra l’article que he mencionat i es difícil retrobar-lo a la xarxa; va ser editat al “Butlletí Interior” de la “Societat d’Onomàstica”, al numero LVIII, de setembre de 1994, de les pàgines 13 a la 15 :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.