C35x – “El Jefe soy Yo”… l’experiència dels altres…

M’agrada el plantejament que fa en Marcus Lemonis en el seu programa, la implicació personal i financera, la seva analisis i/o detecció dels punts febles, la seva proximitat envers els temes i amb els socis, i el seu temperament que mai el fa saltar davant les adversitats.
El seu objectiu es capitalitzar empreses amb serioses dificultats de tressoreria o de gestió, tot arribant a un tracte per el qual deixa els diners necessaris, per fer-hi front de forma immediata, a canvi d’una participació en el capital, que sol ser d’entre el 33 i el 50 per cent; i un segon objectiu es rendibilitzar la seva inversió tot fent un seguiment de les mateixes.
Com que pasa a ser gestor de les empreses, hi ha una reflexió i coneixement dels motius que porten a aquesta situació, també amb la finalitat d’ajudar a persones i families que en depenen, i moltes d’elles hi posen la millor voluntat i esforços.
També, i tenint en compte els assessors i l’equip que hi ha al darrera tant del programa com de les seves empreses, en Marcus ha reconegut també que hi ha hagut inversions, en les quals hi ha perdut molts dolars, o que no tenien la projecció que ell pensava.
Dels programes visualitzats, podriem extreure unes conclusions que ens poden ajudar a reflexionar i a lo millor poden ajudar-nos en el nostre entorn :

 1. No hi ha tactica, ni estrategia,en el sentit de planificar i veure quin es l’objectiu de l’empresa, on volem arribar, i com ho volem fer-ho; de vegades hi ha un model de negoci confus, donant un missatge poc clar del mostre valor afegit.
 2. Hi han problemes de comunicació, manca de compartir l’informació i de veure-ho globalment.
 3. Resistencia als canvis de formes de treball, procediments, organització.
 4. La descapitalització ve, moltes vegades, per tenir uns inventaris obsolets, que ocupen espai, i no poden recuperar-se : elements passats de moda, fets sota comanda, restes de models… però que sumats son un inmovilitzat que minva elcirculant, una perdua que s’hauria de liquidar periodicament.
 5. En altres entrades he fet esment de que la realitat sigui la imatge real del que es i pasa a l’empresa : amagar factures o maquillar les dades, pot enganyar a tercers, però no ens podem enganyar a nosaltres mateixos.
 6. Fer cas de les senyals d’alarma, d’allo que veiem però no hi fem res tot pensant que es solucionara sol.
 7. Cada treballador ha d’estar al lloc de treball on pugui desenvolupar les seves habilitats i capacitats : igual que un entrenador esportiu la gerencia ha de motivar, escoltar i fer que el treballador pugui aportar les seves iniciatives.
 8. Si s’esta al front d’una empresa cal ser apassionat, tenir una seriositat amb la resta d’empreses amb qui colaboris, i la gent sabra confiar.
 9. Despres d’un temps de rodatge, cal donar llibertat i confiança, perque assumeixin totalment les responsabilitats : no sempere hi haura una ajuda.
 10. El responsable ha de tenir habilitats comunicatives, d’empatia, de coneixer i vendre el producte, i sobre tot gestionar-ho; hi ha responsables que pensen que no es important, o que ho veuen com un temps improductiu…
 11. Hi pot haver una manca de lideratge, de dubte o d’interpretació de quins son els objectius i proritats; de vegades també de no escoltar la gent del teu equip, o de no evaluar el producte final. El treballador ha de sentir-se recolçat, i motivat, i el propietari ha de fer un seguiment del seu proces dins l’empresa, tot mantenint i facilitant la seva promoció personal i professional.
 12. Tot es possible canviar-ho : i modificar comportaments, habits costa, es dificil, i cal tenir la seguretat de que ens aportarà nous camins.
 13. També mes vendes, vol dir mes despeses de gestió; cal tenir clars quins son els nostres intervals de rendibilitat, i de creixement possible.
 14. Cal estandaritzar una part important del que oferim, sigui producte o servei : la personalització de cada client ens pot disparar el cost, i el client ha de tenir un limit en les seves demandes. Això podria comportar acceptar comandes, nomes amb l’anim de sobreviure, sense comptar ab la rendibilitat.
 15. Cal que el responsable del negoci conegui totes les fases del proces, i que inclus hi hagi treballat; molts propietaris han promogut noves activitats sense el coneixement previ.
 16. Per gestionar una empresa cal tenir una visió global de la mateixa, es una dedicació, quasi una filosofia, i cal mantenir un equilibri amb tots els recursos; de vegades els poblemes poden sorgir si no hem invertit de principis els suficients fons propis.
 17. Es important demanar l’opinió dels clients, escoltar els seus suggeriments, o les seves reaccions davant els nostres produces o serveis.
 18. Rendibilitzar recursos : Moltes vegades tenim armaris i espais amb productes que anem arreconant i que no tenen sortida : restes de material, comandes retornades, materials defectuosos, models obsolets…que resten espai efectiu al ambit productiu; cal amortitzat i liquidar l’stock no realitzable.
 19. Els clients fidels son prescriptors i generadors de noves comandes; cal fidelitzar-los i fer-los participar dels nostres projectes i productes; cal estar en el lloc on esta l’acció, on hi ha el nostre client potencial, o en espais d’altres marques on poden ajudar al client a identificar els valors afegits que el nostre producte aporta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.