D16x- De la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Barcelona (1926-1927)… (d2)

95 anys enrere trobem les primeres noticies de la creació de la “Caixa d’Estalvis Provincial de Barcelona”; amb aquesta síntesis de la seva historia podem entendre l’evolució, i noms, que ha tingut aquesta Caixa d’Estalvis (avui integrada a BBVA) que es va fusionar l’any 2009 amb la “Caixa Tarragona” de la Diputació de Tarragona, i amb la Caixa Manresa, amb el nom de “Catalunya Caixa” l’any 2010; al 2012 va ser nacionalitzada per el Banc d’Espanya, i al 2014 va ser adquirida per BBVA.
L’any 1925, fa ser el final de la Mancomunitat de Catalunya, una institució activa nascuda el 1914, que agrupava les quatre diputacions catalanes, per coordinar funcions administratives, però que va adquirir una importància, i un reconeixement per part de l’estat espanyol; el període de 1923-1925 (amb la Dictadura de Primo de Rivera) els seus Presidents van ser imposats i la seva tasca molt minvada.
No podem obviar la tasca de la Mancomunitat en àmbits tant essencials com la creació d’infraestructures, de potenciació de camins i ports, de ferrocarrils, de telèfons, beneficència, cultura i sanitat,i que va comportar millores tecnològiques, en l’ensenyament d’estudis tecnològics, en la millora de les tècniques agrícoles, o en els serveis educatius.
L’any següent de la dissolució de la “Mancomunitat de Catalunya” localitzo les primeres noticies i la creació de la Caixa d’Estalvis Provincial de la Diputació de Barcelona” (en endavant “CEPDB”).

Hi han dues referències el 1925 : una d’elles mes genèrica recollida a “La Vanguardia”, edició del 27 de maig (pàgina 26, que reproduïm el paràgraf, on es diu “Caja de la Diputación de Barcelona”, però a la reunió del mes de juny de la Diputació Provincial (25 juny 1925), recollit a la premsa del dia següent, on el diputat Sr. Torra pregunta sobre la provisió de càrrecs vacants de la “Caja de Ahorros Provincial”.

Al mes d’octubre de 1926, en la visita que la familia Reial i el govern fan a Barcelona, es fa l’inauguració de la seu de la Caixa, inicialment als baixos del Palau de la Generalitat; en aquests mesos també hi ha un concurs de cartells sobre la nova Caixa i la funció de l’estalvi que té una participació important.
A principis de 1927 faig esment de la mort del Sr. Joan Marcet i Palet, als pocs mesos d’existencia de l’entitat, personamolt vinculada a Terrasa, i amb una trajectoria comercial…
La Caixa s’adreça especialment a dos colectius : l’un el del estalvi escolar, dotants de diferents premis e incentius als joves, i d’altra part amb les comptes de contribuent, per a facilitar la tasca recaptatoria dels tributs de la Diputació.
També participa amb les altres entitats en els actes del Dia de l’Estalvi, que durant molts anys es celebrarà amb diferents actes, de totes les caixes, en la data del 31 d’Octubre.
En el darrer anunci del 1927, ja s’esmenta la propera obertura de la Sucursal de Badalona, la primera d’una xarxa a tot el territori català.

La Vanguardia – edició divendres 17 setembre 1926, pàg. 6
La Vanguardia – edició divendres 27 octubre 1926, pàg. 9
La Vanguardia – edició diumenge 31 octubre 1926, pàg. 10
Diari de Granollers – edició 6 desembre 1926
La Vanguardia – edició divendres 17 desembre 1926, pàg. 16
La Vanguardia – edició diumenge 20 febrer 1927, pàg. 1
La Vanguardia – edi. dijous 12 maig 1927, pàg. 6
La Vanguardia – edició 16 juny 1927, pàg. 6
La Vanguardia – edició 1 octubre 1927, pàg. 8
La Vanguardia – edició 1 novembre 1927, pàg. 9
La Vanguardia – edició 29 desembre 1927, pàg. 4


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.