C40x – El que podem aprendre les botigues, de les grans superfícies…

En aquestes darreres setmanes s’han inaugurat, prop de casa, tres establiments) i la seva proximitat m’ha permès seguir el seu procés i valorar algunes coincidències significatives.
Concretament han estat, i els identifico amb una lletra per després referenciar-ho al comentari:

  1. Barberia : ha llogat el local de l’antiga “Caixa de Catalunya”.
  2. Copisteria : a diferència dels altres dos, és un canvi de domicili, a un local amb molta més superfície.
  3. Supermercat fruites i verdures : al local deixat per “Clarel”, que va tancar fa uns mesos.

X En cap dels tres casos la data d’obertura ha estat publicitada amb anterioritat, amb cap tipus d’informació prèvia, malgrat que la visualització de les obres, permetia intuir el tipus d’establiment que s’obriria.
X Tampoc hi ha hagut una publicitat externa (bustiada, repartiment de fulletons, promocions d’obertura…), com per anticipar els productes, o serveis, que s’oferirien, ni donar a conèixer els trets principals o diferenciadors, respecte d’altres establiments existents.
X En els casos (b) y (c) l’estratègia decorativa ha estat minsa, amb uns equipaments senzills i efectius; en el cas (a) la reforma es va encarregar a una empresa que s’hi dedica i els diferents professionals varen coincidir i treballar coordinadament. En els altres dos casos el ritme de treball era baix i es va tardar més de temps en obrir i tenir-ho apunt.
X Relacionat amb el paràgraf anterior, en el moment en que es decideix l’obertura, és important tenir-ho planificat ja que, des de el primer dia, les despeses (lloguer, préstecs…) es generen, i cal avançar la data d’inauguració, el mes aviat possible.
X Però potser el que més m’ha sobtat, es la manca d’elements visibles que cridin l’atenció (per exemple il·luminació, vinils, ofertes promocionals…) amb lletres que siguin visibles i amb un missatge del que s’ofereix; (b) i (c) N0, (a) SI.
X La gestió de l’aparador tampoc ha estat rendibilitzada; en el cas (b), el mostrador d’atenció al client queda situat molt enrere respecte de la porta d’entrada; en el cas (c) tampoc hi han productes a primera línia d’impacte o atractius. Només en el cas (a), el disseny de la botiga ha estat enfocat a que el client estigui molt a prop de la vorera, i per tant es percep el que es fa a l’interior.
X Un altra factor a tenir en compte es que la retolació dels locals ha estat situada en els casos (b) i (c) a sobre de la façana (sobre la porta d’accés), fet que obliga al vianant a fer una ullada al mateix, ja que no esta en la seva visual; en el cas (a) s’ha obviat el rètol superior, i el nom de l’establiment està repartit per tota la façana que dona al carrer, a l’alçada de la vista.
X Només en el cas (a), hi ha externament un llistat de preus, serveis i pacs, que poden ajudar al possible client, en cas de dubte sobre els mateixos.
Tots desitgem als establiments el millor dels èxits en aquest moments d’incertesa.

Però realment el títol d’aquesta entrada ens interpel·la en el que podem aprendre de les grans superfícies
X D’una part anticipen les necessitats del client, oferint i anticipant-se als productes o serveis propis de cada temporada o moment; els establiments locals, poden anticipar i tenir l¡stock suficient per atendre la previsible demanda.
X Hi ha una informació visual, cartelleria, fulletons, ofertes en llocs estratègics…; moltes vegades pensem que un vinil, un pòster A2, o una publicitat semblant no valen la pena, però son fets diferencials d’impacte, i de vegades recorrem a petits A4, que nomes son visibles si ens hi acosten…, i la imatge de marca o de l’establiment.
X Però sobretot i això es important els productes que mes ens criden l’atenció son els que estan a l’alçada dels ulls i a la llargada de la ma, perquè aquest tema esta estudiat, al igual que el color de l’etiqueta, el tamany del producte, o la seva ubicació…Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.