L’any 1945, al acomplir-se el vinté aniversari de l’inauguració de l’Entitat, i conincidint també amb l’assoliment de la xifra de cent milions de ptes de diposits, s’edita una memoria de 20 pagines (no numerades), onde forma grafica (tant de fotografies com d’estadistiques es mostra l’evolució continuada de la mateixa.
En aquesta data, l’Entitat tenia la seu central a Barcelona, amb dues agencies (Gracia i Born), i oficines a Badalona, Pineda de Mar, Llinars del Vallès, Gava, Vilanova i la Geltru, Piera e Igualada (7 oficinas ala provincia, i les Oficines de Lleida, Solsona, Torà, Oliana, Sant Guim de Freixenet, Pont de Suert, Almacelles i Bellpuig (8 oficines a provincia de Lleida), i Tarragona, Reus i Tivissa (3 oficines a provincia de Tarragona); la majoria de les oficines que es van obrir no coincidien amb capitals de comarca.
Aquestes obertures fora del terme que li seria propi, es produeixen en l’esta en que la Caixa portarà el nom de la Generalitat, i per tant la seva competencia territorial abarcarà tot l’espai català. A partir de 1939, quan retorna a la denominació original, es mantenen i la rotulació serà nomes la de “Caja de Ahorros Provincial”.
L’edifici inaugurat al 1935, s’ampliará en aquest periode i desapareguda la Conselleria d’Economia i Agricultura de la Generalitat, els pisos i despatxos pasaran a ser llogats per generar rendiment de l’inversió.
En cap cas la memoria fa esment al periode en que va cambiar la denominació, i ho unifica amb un espai de temps cntinuat i un segon periode 1942 a 1945 de creixement mes continuat;el grafic que descriu l’evolució dels diposits de forma anual. Dels 46 milions al 1942, es pasa a 60 al 1943, 82 al 1944 i als 102 milions el 1945.
El foment de l’estalvi infantil continuarà essent un dels trets de la Caixa, incntivant-ho, amb coleccions de dibuixo instructius, que son distribuits amb els petits estalviadors.
Reproduim algunes fotografies de la Memòria, com a punt final a aquesta serie d’entrades relacionades amb aquesta Entitat.
Oficines : La Memòria incorpora el llistat de les oficines obertes, dela seva difusió dins del mapa de Catalunya i algunes fotografies d’oficines d’arreu :



Seu social del carrer Fontanella 7 : Detall de les obres al edifici, i fotografies de l’interior :







Altres informacions que apareixen a la Memòria :




