D22xx – Memòria 20 anys : “Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Barcelona”…(d8)

L’any 1945, al acomplir-se el vinté aniversari de l’inauguració de l’Entitat, i conincidint també amb l’assoliment de la xifra de cent milions de ptes de diposits, s’edita una memoria de 20 pagines (no numerades), onde forma grafica (tant de fotografies com d’estadistiques es mostra l’evolució continuada de la mateixa.
En aquesta data, l’Entitat tenia la seu central a Barcelona, amb dues agencies (Gracia i Born), i oficines a Badalona, Pineda de Mar, Llinars del Vallès, Gava, Vilanova i la Geltru, Piera e Igualada (7 oficinas ala provincia, i les Oficines de Lleida, Solsona, Torà, Oliana, Sant Guim de Freixenet, Pont de Suert, Almacelles i Bellpuig (8 oficines a provincia de Lleida), i Tarragona, Reus i Tivissa (3 oficines a provincia de Tarragona); la majoria de les oficines que es van obrir no coincidien amb capitals de comarca.
Aquestes obertures fora del terme que li seria propi, es produeixen en l’esta en que la Caixa portarà el nom de la Generalitat, i per tant la seva competencia territorial abarcarà tot l’espai català. A partir de 1939, quan retorna a la denominació original, es mantenen i la rotulació serà nomes la de “Caja de Ahorros Provincial”.
L’edifici inaugurat al 1935, s’ampliará en aquest periode i desapareguda la Conselleria d’Economia i Agricultura de la Generalitat, els pisos i despatxos pasaran a ser llogats per generar rendiment de l’inversió.
En cap cas la memoria fa esment al periode en que va cambiar la denominació, i ho unifica amb un espai de temps cntinuat i un segon periode 1942 a 1945 de creixement mes continuat;el grafic que descriu l’evolució dels diposits de forma anual. Dels 46 milions al 1942, es pasa a 60 al 1943, 82 al 1944 i als 102 milions el 1945.
El foment de l’estalvi infantil continuarà essent un dels trets de la Caixa, incntivant-ho, amb coleccions de dibuixo instructius, que son distribuits amb els petits estalviadors.
Reproduim algunes fotografies de la Memòria, com a punt final a aquesta serie d’entrades relacionades amb aquesta Entitat.

Oficines : La Memòria incorpora el llistat de les oficines obertes, dela seva difusió dins del mapa de Catalunya i algunes fotografies d’oficines d’arreu :

Seu social del carrer Fontanella 7 : Detall de les obres al edifici, i fotografies de l’interior :

Al 1945 es faran obres a l’edifici, incrementant l’aclçada del mateix, i remodelant l’interior
Distribució dels diferents departaments centrals i operatius
Imatge del pati d’operacions, amb les caixes d’operacions, i els lemes de “Riqueza”, “Ahorro”, i “Bienestar”
Una altra imatge del Pati d’operacions
Vista de les oficines de la planta de dalt, i, a sota, es veu el rètol de “Oficina de Contribuciones”.
Vista de la Sala del Consell d’Administració

Altres informacions que apareixen a la Memòria :

Imatge de l’stand a la Fira de Mostres de Barcelona
Imatge que es reprodueix en color sobre la data inaugural de l’entitat amb la signatura del Rei Alfons XIII, i del General Primo de Rivera entre d’altres personalitats
Membres del Consell d’Administració de l’entitat, a la data de publicació de la Memòria
Dos dels gràfics que acompanyen l’informació de la Memòria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.