Les relacions comercials i de treball han de ser prioritariament personals en aquest moment podem contrastar i validar les informacions què ens han arribat per altres mitjans.
De vegades per comoditat, o per simplificar, acostumem a predefinir situacions : per exemple si hem anat a comprar, hem fet un llistat dels productes que necessitem, potser algun no hi serà, o no serà de la marca què fem servir, o el producte no estarà en el punt de maduració que esperavem, o no n’hi haurà ,o potser requerirem l’opinió del botiguer per escollir una o altra varietat… : en aquests casos, haurem de substituir algun producte…
L’exemple ens pot servir per ratificar què no sempre tenim la informació concreta i anticipada per assolir el nostre objectiu.
Podria ser el cas d’un client d’internet que fa les compres directament a la web, al producte que satisfaci la seva necesitat, serse verificar-ho personalment.
Quan s’ha de canviar un producte per altre, o la compra no és presencial, podem pensar què és un client perdut ? NO, hem de seduir-lo amb altres opcions, al igual que hem de cuidar aquell que ens visita habitualment, i què mai l’hauriem de donar per segur.
Per captar i mantenir un client, hem de valorar molts factors :
- L’hem de seduir doblement, d’una banda per l’efecte engrescador d’un aparador que visualment li cridi l’atenció, on hi pugui percebre aquell producte o servei, de temporada, o què només el pugui trobar al nostre establiment, un aparador atent i col.laborador a les activitats socials, què demostri actualitat , o què potser tingui productes o serveis especifics a algun col.lectiu sensible.
- L’hem de seduir a l’entrada, perceben aquests trets de comunicació visual que ens donen una primera intencionalitat de la seva acció : si és client habitual o casual, si entra dubtant o després de mirar l’aparador, si detecta potser que hi ha molta gent davant i s’espera…, si només té intenció de mirar…
- L’hem de seduir posant a la vista aquells productes o serveis què més ens identifiquin com a establiment, els què portin la nostra marca, segell, o de producció propia, amb una correcta il.luminació, i res que pugui distreure la seva atenció, com publicitats genèriques d’altres marques…
- L’hem de seduir amb l’atenció, preferentment, quan estem atenent a altres clients que mereixen tota l’atenció, amb un : “de seguida estic per vostè”, o derivant tasques més delegables (envolicar, agafar una comanda, atendre el telèfon…).
- L’hem de seduir amb les recomanacions; el client ha de detectar que coneixem bé el producte, el que li podem recomanar, i també amb una decoració ambientada, selecta què envolcalli la qualitat del producte per ell mateix. Que visulitzi amb facilitat tota la varietat de productes, amb la seguretat de què veure-ho, pot fer-li recordar la compra de quelcom què no hi pensava.
- L’hem de seduir amb la salutació : si és un client nou, preguntant o detectant d’on ve (què ens permet valorar la compra de clients no locals, o desxifrar com ens ha conegut o qui l’ha recomanat…)
- L’hem de seduir fent una valoració i avaluació d’algun producte què ens ha demanat i no el teniem, del volum de la compra feta, d’alguna promoció per la qual s’hagui interessat…
- L’hem de seduir amb alguna promoció que dongui opció a que retorni a veuren’s : una promoció d’alguna campanya propera, d’algun regal de producte, estratègies vàries, perquè cada client és únic.
- L’hem de seduir cercant aquella diferenciació què li fa escollir el nostre establiment, en lloc d’un altra; i per això cal estar atent al dia dia a dia de la nostra competència i de tots aquells projectes i propostes que poden fer més visible la localitat : festes locals, aplecs…
El millor reconeixement el tindrem, quan trobem clients què repeteixen la seva visita o d’altres què, per recomanació o motivació, entren per primera vegada…
