L88xx – Les hemeroteques ; una font per coneixer la nostra historia dels darrers segles…

Un dels avenços que han ajudat en la recerca del nostre passat mes recent, son les hemeroteques i els cercadors, que ens simplifiquen molt la tasca de localització de determinats mots i persones, en diaris, publicacions i revistes…que els podem consultar des de casa.

a) Les hemeroteques, per exemple, la de la Vanguardia “lavanguardia.com/hemeroteca” esn permeten seguir les noticies amb un grau de detall important, en moments en que no hi havia la competencia de miltajans audivisuals.; especialment remarcables son l’apartat de necrologiques (amb informació de familiars directes, dades de defunció…), i les ressentyes d’activitats i de la vida associativa i mercantil de Barcelona. Aquesta consulta es realitza indicant la dada o paraula cercada, i ens enllaça amb el full de l’edició seleccionada.

També de forma complementaria hi ha la “Biblioteca Virtual de Prensa Histórica” a la web “prensahistorica.mcu.es”, que ens pot ser d’ajuda

b) A nivell general hi ha a la “Biblioteca Nacional de España”, a la web “hemerotecadigital.bne.es “, amb informació molt ampla amb els mitjans de comunicació escrita de l’epoca, destacant l’abast de l’informació que inclou també les possessions a altres indrets del mon.

c) Hi han hemeroteques d’ambit catala, per exemple Arca “http://arca.bnc.cat/”, que correspon al nom de Arxiu de Revistes Catalanes Antigues”, depenen de la Biblioteca de Catalunya.
També es recomanable Xac Premsa “http://xacpremsa.cultura.gencat.cat”, dels arxius comarcals i de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

d) Diari Oficial Provincia de Tarragona

e) A nivell local hi han moltes altres iniciatives que escapen a l’ambit d’aqueste entrada : a la Conca de Barbera hi han digitalitzats els llibres d’actes dels Ajuntaments de la Comarca, i d’alguns pobles padrons i llistes del servei militar, al arxiu AHAT de l’esglesia a Tarrgona hi ha consultables els llibres parroquials, i a la web de l’Associació Cultural de la Baixa Segarra, consultables a l’apartat de Publicacions, d’algunes revistes editades a Santa Coloma fa un segle…
No obstant els arxius tenen la documentació digitalitzada mes generica i consultada, i mantenen molta altra documentació que continua essent necessaria la seva consulta personal.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.