L90.- L’Inventari de l’Església de Sant Jaume de Montargull, de 1963… (G08)

De vegades els documents, i arxius, són molt més del què consta a la referència o a la descripció, el seu context interior algunes vegades, permet descobrir detalls importants de la vida local; en aquest cas, es tracta d’un Inventari de l’Esglèsia de Sant Jaume de Montargull, de fa 58 anys, què ens descriu el detall del contingut dels seus objectes.
El document es troba dins de l’apartat 4 : “Secretaria de Cambra i Govern”, subapartat “4.4 Parròquies”, Inventaris i carpeta de Montargull (on hi ha també l’inventari de Rauric i La Cirera).
Cal esmentar que el Mossèn sortint (Juan Freixenet), fa esment de …”Hay restos de una antigua imagen de piedra que antes del año 1936, estaba en una hornacina de la fachada; aunque falta la parte más importante como la cabeza y algun otro trozo, es codiciada por anticuarios por ser de estilo románico…”; es podria desprendre que el Mossèn podria haver rebut alguna proposta de compra de l’esmentada peça malgrat que, si era de tant valor, es podria haver salvaguardat a Tarragona, com va passar amb el Retaule.
Al final del text reproduït incorporem la descripció del vocabulari utilitzat en la identificació dels objectes del inventari :

Alba : Vestimenta llarga de llí blanc, utilitzada per el celebrant en diferents actes litúrgics.
Amito : Peça de roba cuadrada, i amb una creu al mig, que es posa sobre les espatlles per darrera el coll, per a celebrar diferents oficis.
Bolsa de corporales : És una carpeta-funda que es posa a sobre del “cubrecaliz”, que guarda el “corporal”, abans i després de la missa. El corporal és una peça de roba de llí blanc que es desplega durant les celebracions liturgiques, sobre l’altar..
Candelero : Estri que serveix per mantenir vertical una espelma o una candela; consisteix en un cilindre on s’insereix l’espelma, amb una base cilíndrica, i un peu que li dona seguretat.
Casulla : Vestit exterior que s’utilitza durant les celebracions litúrgiques, i que pot tenir diferents colors, en fiunció del temps del calendari litúrgic.
Cingulo : Cordó utilitzat com a cinturó, per ajustar l’alba a la cintura.
Cubrecaliz : Tros de tela del mateix color i qualitat que es fa servir a la missa per a cubrir totalment el calce, des de l’inici de la missa i fins l’ofertori; té una forma quadrada a la part superior i es va ampliant fins al peu.
Estola : Part de la vestimenta del celebrant i que consisteix amb una banda de seda d’uns dos metres de llargada, i set d’amplada (i d’uns dotze en els extrems finals), que es coloca darrera del clatell i per les espatlles cau fins l’alçada dels genolls.
Juego de sacras : Expositors en forma de marcs ornamentats de fusta o metall, on s’acostuma a possar-hi oracions, part d’alguna celebració religiosa, o documents que s’hi exposen.
Misal : És el llibre on litúrgic segons el ritu romà que conté totes les ceremonies, oracions, lectures i rúbriques per a la celebració de la missa.
Vinajeras : Conjunt dels dos recipients de vidre, amb aigua i vi, que s’utilitzen durant la missa, o per contenir els olis sagrats.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.