D25xx – El final dels darrers bancs catalans, absorbits per Caixabank… : Banc d’Europa fins a l’etapa olimpica (e1)

A la decada dels anys 70 del segle passat, varen sorgir els darrers bancs, impulsats i gestionats des de Barcelona; tots dos amb recorreguts diferents varen quedar integrats, i absorvits, per la Caixa de Pensions (ara Caixabank). Son les darreres oportunitats de fundar bancs d’inici. Amb un grup promotor : avui en dia les petites entitats queden molt limitades per la tendencia a entitats globals i cada vegada amb mes volum, i d’altra que es requereixen una serie de capacitats tecnològiques i operatives, que tenen unes despeses molt elevades, en relació als volum de les operacions d’una entitat, que començès, amb una xarxa d’oficines molt reduida.

Banc d’Europa :

Nascut el 1973, entre els promotor hi havia en Carles Ferrer Salat (1931-1998), persona molt vinculada als ambits economics i esportius, i va presidir el Banc durant tota la seva existència. Va ser fundador de la CEOE (empresaris espanyols) i la va presidir durant alguns anys; va ser el primer President del “Cercle d’Economia de Barcelona (1962-1965), Presdent de Foment del Treball (1977-1978), i President del Comité Olimpic Espanyol (1987-1998)mi va participar activament en la consecució de l’Olimiada de Barcelona de 1992; va dirigir l’empresa “Laboratoris Ferrer”, que esdevindria despres “Ferrer Internacional”, i conseller d’altres empreses multinacionals.

El Banc va tenir un creiment sostingut, durant quasi vint anys, amb més d’una vintena d’oficines, obertes a les ciutats principals de Catalunya i de la resta de l’estat. La crisi post olimpica, i la suspensió de pagaments del grup Buixareu, va passar factura a l’entitat, que va patir l’any 1994, unes perdues superiors als seus recursos propis, i va tenir que cercar una solució a aquesta descapitalització, que es va vehicular amb la absorció de laCaixa de Pensions.

Es va implicar tant a nivell d’entitat, com dels seus principals membres del Consell d’Administració, en el suport a la Asociació “Barcelona Olimpica 1992” juntament amb altres empreses, o en la constitució de la “Fundació del Liceu” on també hi van tenir una prsencia significativa, i que reforça l’implicació de l’entitat en la societat.

En la seguent entrada d’aquest bloc reflexarem, com la premsa de l’epoca va tractar i com es van anar succeint els acconteixements; historia i fets que a dia d’avui han desaparegut de “google”, i nomes es possible localitzar-ho a les hemeroteques

Reproduim algunes noticies aparegudes a la premsa de Barcelona i alguns anuncis sobre la seva operativa bancaria :

“La Vanguardia” – pàg. 5 – 24 de gener del 1973
“La Vanguardia” – pàg. 14 – 4 d’agost del 1974
“La Vanguardia” – pàg. 16 – 1 d’octubre del 1974 (ens serveix per recordar les entitats existents uns 50 anys enrera, apart de les Caixes d’Estalvis…)
“La Vanguardia” – pàg. 20 – 27 de novembre del 1974
“La Vanguardia” – pàg. 36 – 16 d’abril de 1978
“La Vanguardia” – pàg. 37 – 7 de maig del 1985
“La Vanguardia” – pàg. 115 – 8 de juny de 1986
“La Vanguardia” – pàg. 62 – 28 de novembre de 1989

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.