M64,,- El “Mendez Nuñez”: el vaixell que podria haver capgirat la història de Guinea, a la Guerra Civil…

Per complementar aquest relat dels fets de la guerra civil a la colonia de la Guinea, crec que es important fer esment dels viatge,s e incidències, d’aquest vaixell de la marina espanyola, a l’inici de la guerra civil; en trobem constància a la premsa de l’època,, en el llibre d’en Pozanco, i en el de José L. Bibang :

MIGUEL ANGEL POZANCO :

(pàg. 106) “…El buque “Mendez Nuñez” hizo por estas fechas un viaje a Guinea. No visitó el continente. Cuando regresó a la peninsula, la oficialidad del mismo quedó detenida en Santa Isabel por orden del Gobernador Sanchez Guerra…” , “…Súpose que los detenidos del “Mendez Nuñez” se habian evadido, y con ellos Fontana, que actuaba de administrador territorial de San Carlos, en la isla, y un tal Avendaño, el -explotador canónico del escaparate corpóreo-. DEciase que habian logrado llegar a la colonia inglesa de Victoria, y de alli repatriados a Canarias por aquellas autoridades.

PREMSA DE L’ÈPOCA :

“La Vanguardia”, pàg. 11 – 5 de setembre de 1936 :

“La Vanguardia”, pàg. 12 – 22 de setembre de 1936 :

“La Vanguardia, pàg. 13 – 17 de setembre de 1936 :

“La Vanguardia”, pàg. 4 -27 de setembre de 1936 :

La Vanguardia – pàg. 4 – de de setembre de 1936

“La Vanguardia”, pàg. 10 i 12 – 22 de setembre de 1936 :

La Vanguardia – pàg. 10 – 22 de set 1936

“La Vanguardia”, pàg. 11 – 1 d’octubre de 1936 :

La Vanguardia . pag. 11 – 1 d’octubre de 1936

“La Vanguardia”, pàg. 8 – 24 de novembre de 1936 :

La Vanguardia – pàg. 8 – 24 de novembre de 1936

“La Vanguardia”, pag. 4 – 12 de desembre de 1936, al port de Barcelona :

La Vanguardia – pàg. 4 – 12 de desembre de 1936

DEL LIBRO “LA GUERRA CIVIL EN LA GUINEA ESPAÑOLA : UN EPISODIO QUIZÁ INSIGNIFICANTE, PERO DESCONOCIDO” DE JOSE L BIBANG :

COMENTARI :
Es cert que hi han factors que podrien haver modificat el curs de la història però, la realitat d’actuació, era molt limitada :

  1. Qui realment s’amotina i es fa amb el control del vaixell era principalment la marineria, persones amb voluntat republicana, però sense un comandament, coneixements ni uns objectius u ordres definides.
  2. Suposem que creuen que el més factible, per donar suport a la Republica, es retornar a la península i posar-se a disposició de les autoritats de Marina, com aixi ho fan.
  3. Estaven lluny de casa, ni tampoc la seva presencia a l’Africa tenia un objectiu precis.
  4. Amb la ocupació del poder a Santa Isabel, per membres afectes al nou regim, potser entenen que aquesta població, que era la capital també de la Guinea Continental, els faria suposar que a Bata també s’hauria produit una situació semblant.
  5. En el cas suposat de que haguessin anat a Bata, per a una hipotetica evacuació/repatriació a la Peninsula, crec que tampoc hagues tingut exit, ja que els residents els hauria estat dificil abandonar les seves propietats i terres, i essent la majoria representants d’empreses, funcionaris…, sense una ordre oficial; potser si les comunicacions haguessin estat mes facils, si que s’hauria pogut traslladar a la Peninsula als residents o families no necessaries, i aixi haver alleugerit el patiment de l’ocupació i les sequeles de qui les varen viure.
  6. Tampoc hagues tingut sentit quedar-se a Bata, com a suport de la població local, ja que sense un avituallament i suministre d’aliments, combustible… i la perdua de les connexions regulars a la peninsula com l’exportació de productes, s’haurien quedat aillats, pendents de la previsible ocupació.
  7. El “Mendez Nuñez” era un vaixell que algunes informacions el descriuen desfasat, o semblant a models de la Primera Guerra Mundial, i la seva capacitat ofensiva, o de navegació, no seria un avantatge respecte de trobada amb altres vaixells.

Es una opinió molt personal, basada més en la observació del que diuen les fonts, que no pas en la història, que de segur encara mereix de tot el que es pugui documentar i escriure…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.