C53rx – Les recaptes d’aliments : una visió des del marketing i l’observació…

En general la societat sempre s’ha mostrat molt solidaria, amb les iniciatives d’ajuda als demes, les ONG’s i d’altres accions per paliar desgracies naturals o efectes de les guerres i els refugiats…; a Catalunya tenim exemples ben patents com la “Marató de TV3” que cada desembre ens acosta a la realitat d’una malaltia per ajudar amb els fons recollits a donar una empenta a la recerca e investigació de les mateixes, que per la seva solució requereixen de recursos, equipaments, projectes, i hores de dedicació, campanya aquesta que es troba ben arrelada entre els actes prenadalencs.
Una altra acció que volia comentar en aquesta entrada, i vagi per endavant el meu reconeixement, son les “Recaptes d’Aliments”, que en diferents anys s’han organitzat, i on hi han participat un nombros grup de voluntaris, ajudants, treballs de logistica i reagrupació de productes als centres receptors, per ser redistribuits a les ONG’s i entitats que reben les demandes d’ajut.
Naturalment, els primers que si apuntaven a aquestes “Recaptes” eren els propis supermercats, perque era el lloc mes propici; en les primeres ocasions s’havia intentat fer participar en la seva organització a establiments locals de productes i serveis diversos, però no tenia exits, ja que s’havia d’anar a comprar el producte i despres portar-lo a un dels llocs d’entrega i no sempre hi pensaves o ho tenies present.
La formula dels supermercats va ser molt mes eficaç ja que en el mateix lloc de la compra tenies el contenidor on dipositar-ho, però vull quedar-me amb diferents efectes tangencials :

  1. Tanta l’entrada i sortida dels establiments tenies diferents voluntaris que et comentaven la campanya, i normalment et deixaven un bossa per a dipositar-hi el que compressis per a aquest objectiu; moltes vegades hi havia la sensació de que si no compraves algun producte al supermercat amb l’objectiu de la campanya, podies quedar com insolidari, o podies trobar-hi algun vei o conegut…
  2. Aquest opció voluntaria deixava a la voluntat del donant, el tipus de producte que volgues entregar, i no sempre la recollida final era equilibrada, es a dir hi podia haver molt paquets de pasta, i poques ampolles d’oli…
  3. Aquesta logistica requeria la utilització de vehicles, per a reunir en diferents seus el total de les recollides, amb el cost econòmic i ambiental d’aquests desplaçaments des de cada punt d’entrega; i després un altra viatge del centre-magatzem fins a cada entitat o ONG’s repartidores.
  4. El darrer any, amb la pandemia, la recapte d’aliments es va fer virtual, amb l’aportació de donacions en efectiu, sense la compra directa al establiment

El que motiva el titol d’aquesta entrada, es el valor afegit dels propis supermercats, que en aquestes diades de la campanya, augmenten la venda de determinats productes principals o mes necesaris per a la subsistencia o els que recomanen els promotors, sense que el propi establiment hi aporti un plus d’ajuda (no té preus especials per a aquests productes, tot el proces logistic esta realitzat per voluntaris externs a l’establiment…).

En aquest darrer 2021, hi ha hagut una proposta de recollida d’aliments locals, en algunes grans superficies, amb la tradicional logistica dels voluntaris degudament identificats…; el que ens ha  sobtat com a novetat, es que a l’entrada d’aquest establiment , en els llocs mes visibles i de pas, hi havia diversitat de containers, amb el productes recomanats per els organitzadors de la recollida, i la gran majoria, de marques blanques de la propia companyia, un fet que permetia alleugerir la recerca de cada producte en diferents estanteries.

Crec que s’ha de ser curosos amb la doble opció : la de la recollida presencial i la del donatiu; en el segon cas caldra valorar aquests recursos com s’apliquen amb transparencia; segurament el mes idoni seria o fer una crida als productors/subministradors per a que presentin ofertes, o fer la compra segmentada en funció de criteris objectius, o d’altres parametres, com per exemple que incloguessin un repartiment directe a les ONG’s programada.

En el cas de la recapte presencial, els propis establiments haurien d’afavorir la seva implicació, amb propostes innovadores, per exemple bonificar amb un val els productes destinats a la recapta, o contribuir en una part proporcional als kilos d’aliments recaptats a la propia superficie.

Les recaptes no son una contribució que s’ha de mantenir en el temps, es un complement solidari de moltes persones, per ajudar a una situació de deteriorament economic, però la solució s’ha de treballar a mig termini, i per altres mitjans i/o administracions.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.