L96.- La tempesta del 17 de juny… calen millores en les prediccions !!… (N03)

La pluja d’aquest dia es va convertir en un malson : era la una del migdia i quan sortia del Arxiu Comarcal de Montblanc, direcció a Santa Coloma de Queralt, va començar a ploure de forma continuada, i amb una certa  intensitat fins que hi vaig arribar, i va parar de ploure. Després, cap a les sis de la tarda, va començar altra vegada a plubisquejar; i en el recorregut de Santa Coloma a La Panadella ja va ser amb més força, pluja, vent, i pedregada què deuria durar uns 20 minuts, amb una carretera sense visibilitat, i amb molts cotxes què, per prudència, estavem aturats al voral, en els moments més intensos.

El rastre d’aquesta tempesta deu haver estat desastrós per a molts cultius de cereals, què ara estaven més propers al començament de la sega, i en alguns indrets ja s’havia iniciat; els horts, el bosc, i construccions més febles també deuen haver sofert el pas d’aquesta forta pluja; ja en les notícies del vespre van informar dels perjudicis i mals ocasionats, tot i que penso que és molt difícil tenir informació de tots els llocs afectats.

En algunes ocasions, les cobertures i assegurançes, ajudaran a reduir les pèrdues en les collites, però en tot cas no cobriran les hores de feina que la terra requereix. Habitualment veiem anar amunt i avall els tractors, girant la terra, sembrant, recollint… Però penso que el perjudici més gran, és l’esforç que fa la pròpia terra de donar el fruit, i les hores, el neguit i les esperançes que el pagès hi perd…

La predicció metereologica, afecta les nostres previsions del cap de setmana, en funció del temps que informen : el ciutadà, es pot retreure de projectes que podria tenir, i els restaurants i altres establiments que esperen el cap de setmana per rebre visitants, no hi arriben, per aquesta sensació de que fara mal temps, i de vegades aquest malt temps no es compleix, o bé afecta a un altra lloc.

No és la primera vegada que ho dic : igual que amb la pandèmia hem conegut l’existència d’unes “regions sanitàries” per fer més eficient el seguiment i atenció, a nivell del temps, i amb els mitjans tècnics actuals, i el coneixement del territori, s’haurien de definir uns “Espais Metereològics”, al marge de l’actual estructura de comarques, per normalitzar i definir espais amb comportaments climàtics més definits i homogenis.

Amb la proposta anterior, és evident que un servei especialitzat d’àmbit agrari, hauria de facilitar a la xarxa de cooperatives del camp, eines per millor definir, i/o anticipar els treballs de recollida de fruits i cereals, ajustant el calendari a les previsions, i en el seu cas de veure com es poden complementar els serveis i recursos per obviar pèrdues.

La meteorologia, hauria de formar part del coneixement i inquietuts del nostre jovent; en generacions anteriors, els refranys i les dites, ensenyaven les previsions del temps, fins hi tot el comportament dels animals. Avui en dia tot s’ha globalitzat, i quan per exemple s’informa del estat dels embassaments, aquests semblen llunyans i que no ens afecten quan l’aigua què hi ha, és la mateixa que surtirà per l’aixeta.

Tampoc podem menysvalorar els perills dels rius, platjes o embassaments, on en aquestes darreres setmanes han succeït diferents accidents amb la mort de joves, per no haver tingut en compte la força i els moviments que té l’aigua i el risc que suposa la natura…

Possem atenció a la metereologia, i no dissimulem el canvi climàtic…

Cantonada Raval de Cervera, amb Raval de Jesus
Cantonada Raval de Cervera amb Carretera d’Igualada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.