La pluja d’aquest dia es va convertir en un malson : era la una del migdia i quan sortia del Arxiu Comarcal de Montblanc, direcció a Santa Coloma de Queralt, va començar a ploure de forma continuada, i amb una certa intensitat fins que hi vaig arribar, i va parar de ploure. Després, cap a les sis de la tarda, va començar altra vegada a plubisquejar; i en el recorregut de Santa Coloma a La Panadella ja va ser amb més força, pluja, vent, i pedregada què deuria durar uns 20 minuts, amb una carretera sense visibilitat, i amb molts cotxes què, per prudència, estavem aturats al voral, en els moments més intensos.
El rastre d’aquesta tempesta deu haver estat desastrós per a molts cultius de cereals, què ara estaven més propers al començament de la sega, i en alguns indrets ja s’havia iniciat; els horts, el bosc, i construccions més febles també deuen haver sofert el pas d’aquesta forta pluja; ja en les notícies del vespre van informar dels perjudicis i mals ocasionats, tot i que penso que és molt difícil tenir informació de tots els llocs afectats.
En algunes ocasions, les cobertures i assegurançes, ajudaran a reduir les pèrdues en les collites, però en tot cas no cobriran les hores de feina que la terra requereix. Habitualment veiem anar amunt i avall els tractors, girant la terra, sembrant, recollint… Però penso que el perjudici més gran, és l’esforç que fa la pròpia terra de donar el fruit, i les hores, el neguit i les esperançes que el pagès hi perd…
La predicció metereologica, afecta les nostres previsions del cap de setmana, en funció del temps que informen : el ciutadà, es pot retreure de projectes que podria tenir, i els restaurants i altres establiments que esperen el cap de setmana per rebre visitants, no hi arriben, per aquesta sensació de que fara mal temps, i de vegades aquest malt temps no es compleix, o bé afecta a un altra lloc.
No és la primera vegada que ho dic : igual que amb la pandèmia hem conegut l’existència d’unes “regions sanitàries” per fer més eficient el seguiment i atenció, a nivell del temps, i amb els mitjans tècnics actuals, i el coneixement del territori, s’haurien de definir uns “Espais Metereològics”, al marge de l’actual estructura de comarques, per normalitzar i definir espais amb comportaments climàtics més definits i homogenis.
Amb la proposta anterior, és evident que un servei especialitzat d’àmbit agrari, hauria de facilitar a la xarxa de cooperatives del camp, eines per millor definir, i/o anticipar els treballs de recollida de fruits i cereals, ajustant el calendari a les previsions, i en el seu cas de veure com es poden complementar els serveis i recursos per obviar pèrdues.
La meteorologia, hauria de formar part del coneixement i inquietuts del nostre jovent; en generacions anteriors, els refranys i les dites, ensenyaven les previsions del temps, fins hi tot el comportament dels animals. Avui en dia tot s’ha globalitzat, i quan per exemple s’informa del estat dels embassaments, aquests semblen llunyans i que no ens afecten quan l’aigua què hi ha, és la mateixa que surtirà per l’aixeta.
Tampoc podem menysvalorar els perills dels rius, platjes o embassaments, on en aquestes darreres setmanes han succeït diferents accidents amb la mort de joves, per no haver tingut en compte la força i els moviments que té l’aigua i el risc que suposa la natura…
Possem atenció a la metereologia, i no dissimulem el canvi climàtic…

