L107,- Els cromos (per) de la nostra història… (D13)

Al llarg de la historia recent els “cromos” (que definiríem com a estampes o papers retallats, que incorporen una imatge o dibuix, i que formen part d’una col·lecció o d’una temàtica determinada, i a la part del darrera incorporaven informació relacionada), han  representat un element promocional, però a la vegada instructiu. Normalment els cromos han estat regals que acompanyaven a diferents productes adreçats bàsicament a la jovenalla.
A principis del segle XX, algunes rajoles de xocolata van incorporar cromos, relacionats amb la historia i fets bíblics…, per part de fabricants com “Nestlé”, o d’altres xocolateries d’àmbit català); el gran boom va arribar amb col·leccions senceres, algunes mítiques, com “Los Diez Mandamientos” (d’Editorial Bruguera), en “sobrets” que es compraven al quiosc però, la major difusió, va venir amb els productes “Bimbo”, i les seves col·leccions divulgatives, dels anys 60 del segle passat, bàsicament, moltes d’elles dibuixades per artistes catalans.
El “cromo” és un element poc estudiat; incorpora elements i coneixements d’organització, de veure quins falten i fer-ne la llista, de la negociació amb companys per a cercar-ne un de determinat, o de com trobar-los en alguna botiga o mercat…
Encara més modernament els àlbums de futbolistes i equips de primera, han estat durant anys l’objectiu dels joves.
Ara, el fenomen dels “Pokemon”, torna a fer revifar l’interès per el col·leccionisme d’aquests cromos o cartes, i com aquests son mostrats e intercanviats…

Hi ha hagut algunes iniciatives locals, que han patrocinat, amb l’ajuda de subvencions, dels propis comerciants locals, entitats o revistes per fer àlbums i cromos, d’àmbit més local o comarcal què, ni per el nombre d’exemplars ni per els continguts, no han tingut el ressò d’altres edicions més genèriques.

Imaginem-nos veure a dos joves intercanviant-se cromos a l’escola, o al carrer, per exemple “…el de Bell.lloc que el tinc repetit, per el teus de les Fonts de Comtes, i el de la Font d’en Badia…” : només el fet de veure’ls e identificar-los visualment, ja els apropa al seu coneixement i curiositat…; si a més es poden col·leccionar i ordenar amb la seva corresponent descripció a l’àlbum, es una formula ben actual d’apropar la nostra història d’una forma lúdica. Aquests cromos ens poden parlar de llocs, monuments, persones, poblacions, d’art, de fauna autòctona, de costums i festes, singularitats… una sèrie de possibles temàtiques que poden ajudar molt al coneixement de l’entorn proper actual e històric i de diversitat…

Els cromos han tingut la capacitat de seduir, aportant informació i coneixement sobre aspectes de la cultura, la tecnica o la natura…
Bimbo (Tigretón, Pantera Rosa…) i Panrico (Bollicao) van promocionar moltes coleccions per mitjà dels seus productes
Aquestes tres darreres imatges corresponen a l’almbum editat a Olot sobre la seva història; hi han d’altres poblacions que també han optat per aquest format divulgatiu .


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.