L108,- L’inventari de l’església de la “Mare de Déu de La Cirera” de 1963… (C23)

L’Arxiu Històric del Arquebisbat de Tarragona (AHAT), manté molts tipus de documentacions de cada indret, amb independència dels seus llibres parroquials, que complementen i ratifiquen la importància documental que tenia, l’estament eclesiàstic, dins de la vida ordinària dels pobles, esglésies, capelles, i altres edificis religiosos, dels camps i d’altres immobilitzats de que disposaven, fruit del llegat de fidels, que varen donar les seves propietat a aquesta institució.

Dins d’aquest apartat, fa temps vaig localitzar un inventari de l’Església de La Cirera, corresponent a l’any 1963 (fa quasi 60 anys) com a església traspassada del Bisbat de Vic, d’on va dependre durant segles.

Del seu estudi respecte de l’inventari actual d’imatges, estris propis de les celebracions, llibres i missals, casulles, i altres objectes que, potser, haurien estat dipositats (com a resguard per evitar la seva pèrdua); tampoc podem obviar aquells objectes cedits, de forma puntual, per a alguna cerimònia, i que potser no son propietat del Arquebisbat.

Crec que seria bo, i coherent, ratificar el que hi consta, documentar i fotografiar cada objecte, llibre, estri o peça (amb la referència a la seva utilització), i garantir la preservació d’aquells que per valor, o estar íntimament relacionats amb la història del poble, tenen un valor intangible de referència…

Moltes vegades els documents i arxius, són molt més del que hi consta a la referencia o la descripció i permet redescobrir detalls importants de la vida local. El document es troba dins de l’apartat 4 “Secretaria de Cambra i Govern”, subapartat “4.4 Parròquies”, i corresponent a la de Montargull (hi ha també la de Rauric, Montargull i La Cirera).


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.