C57,- Que son les amortitzacions i la seva validesa avui…

En un sentit practic, podem definir l’amortització, com la repercusió periodica, per l’utilitzaci´’ d’un immobilitzat (basicament)perque formi part d’una despesa perla seva perdua de valor.

Si agafem un exemple diriem que si a nivel personal comprem un vehicle, en tenim suficiente amb la corrent económica del seu pagament, ja que será per a uns particular nostre, però si aquest vehicle el fem servir per activitatseconomiques, caldra que junt amb les altres despeses generals hi incorporen també una part proporcional, amb l’objectiu de que una vegada amortitzat no tingui cap cost.

Aquesta projecció en el temps, es el que em diem la vida útil, entesa com el periode per el qual pensem que aquest bé pot ser utilitzat sense inciencies; aquest periode es mol relatiu, i caldra personalitzar.lo en cada element : per exemple si té molt o poc us, si son elements tecnologics susceptibles de quedar obsolets, abans de la seva caducitat estimada.

Al final del cicle de l’element, el mateix tindrà un cost 0 a la comptabilitat, ja que haurem recuperat el seu cost amb les dotacions periodiques, i es podrá enfocar una renovación o subtirució del mateix, sense perdues; una altra cosa es quel’element en questió, es mantingui en perfectes condicions i pugui continuar mes temps del previst : en aquest cas estarem parlant d’un element a cost 0.

Cada vegada les industries tecnològiques tenen menys inmovilitzats, i aquests s’amortitzen de forma accelerada, ja que la capacitat dels equips e inmovilitzats s’incvreementa i per tant cal la seva substitució amb més frequencia.

Però en el cas de botigues o empreses industrials, o que requereixen d’utillatge o mobiliari, aquest factor de l’amortització es important.

Amb l’introducció del pla de compres de 1973, varem perdre la habitualitat de fer “escandalls” o presupostos, i perfilar tots els ingredients que s’han d’incloure en la determinació del preu de cost, però les societat de nova creació requereixen de menys immobilitzat, i per tant la questió de l’amortització s’haura de plantejar amb nous parametres.

Per finalitzar aquesta entrada, i penso que pot ser aclaridor, diriem que hi ha tres formes principals en l’adquisició del immobilitzat :

a) Amb finançament : per tant el bé es de la nostra propietat, i l’haurem d’amortitzar, i a la vegada haurem de comptabilitzar com a cost els interessos i comissions que ens apliquin en cada quota.

b) Amb recursos propis : el pagament es fa al comptat o en un curt periode de tempspactat amb el proveidor, i s’amortitzarà per el periode util previst.

c) Lloguer : En aquest cas, no caldra amortització, ja que el bé no es propietat de l’empresa, i la quota d¡’arrendament s’equipara monetariament al de l’amortització, i amb la diferencia que el lloguer té un termini prefixat, i no té mes obligacions contractuals.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.