M77 i L124,,- 2 del 2 del 2022…

Fa una setmana d’aquesta data tan curiosa, i n’ hauran de passar uns altres 1010 anys per tornar a coincidir…; he endarrerit aquesta entrada pensant de trobar algun article que ho hagués comentat…

És cert que els calendaris, són registres del temps que pasa, de les 24 hores entre nit i dia, que es repeteixen de forma secuencial, que segmenten i determinen la nostra vida. Però aquests calendaris, no son universals, ja que ni han d’altres que es compaginen : un dels més utilitzats és el gregorià, però també el xines, el jueu o el musulmá tenen molta presència a arreu i tots tenen començaments d’any diferents i la numeració dels anys no es la mateixa.
El calendari gregorià s’agrupa per anys, i aquests per mesos… amb noms que venen de l’época dels romans, però no la seva durada i ordre.

En aquest darrer mil.leni i escaig, hem avançat molt més en aquests darrers 50 o 60 anys, que en els 9 segles i mig anteriors, en condicions de vida i progrés, i en l’aplicació dels avenços en medicina, tecnologia, o transport entre moltes altres matèries i coneixements.
Però com era la Catalunya de fa deu segles ?, la dels habitants de principis de l’any 1011 que es van trobar amb aquesta mateixa coincidència de números…
Catalunya estava en plena ebullició; s’anava reconquerint de la invasió musulmana i, esgarrepant territori, anava avançant cap al sud.
Al 1001 era compte de Barcelona en Ramon Borrell que ho va ser fins el 1017 i el succeí Berenguer Ramon I de Barcelona (el Corbat), i ell ho havia rebut del seu pare, en Borrell II de Barcelona.

En aquest context, els nous territoris, s’havien de repoblar de gent vinguda d’altres parts, per a treballar , fer les rendir i, la frontera, s’anirà engrandint paulatinament, com es veu al mapa.
Si fixem la mirada en el proper mil.leni, amb els ulls i coneixements actuals, difícilment podem esbrinar cap hipòtesi minimament pausible : el canvi climàtic, les desigualtats, la manca d’objectius comuns i la prevalença de l’economía sobre els aspectes més humans… son avui incògnites que planen sobre el futur.
Per tant, gaudim d’aquesta data curiosa i esperem què, cada dia, sigui una nova data curiosa i agraïda de poder anar endavant plegats en aquest mateix planeta, què és únic…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.