L126,,- Recuperant documents d’en Josep Ferrer, i d’en Juan Ferrer i Palau… (D19)

Les factures i els documents escrits formen part de la petita història d’empreses, botigues i comerciants; moltes vegades tenim la sort de que en algun portal de coleccionisme n’apareguin d’aquests, de vegades de forma molt esporàdica; normalment no son documents que els titulars de l’activitat hagin posat a la venda, sino dels destinataris d’aquests documents, que al fer cessió o comprats aquests arxius d’empresa surten a la llum, en botigues d’arreu.

Però aquests petits documents ens parlen de productes tèxtils, de les referències, dels preus, de qui eren i d’on eren els seus clients, dels ports o embalatges, dels descomptes que hi aplicaven, de les signatures…, i de conseguir-ne algunes es poden detectar canvis en el nom de l’empresa, en els preus o en les referències i productes.

I són, llevat de tenir un estudi més detallat, petites realitats que referencien i deixen constància d’aquesta història quotidiana què ha estat, també, el batec i l’empenta d’una bona part de l’economía local de Santa Coloma dels segles XIX i part del XX.

En reprodueixo tres dels documents :

Primer document : factura del febrer de 1873 (fa 149 anys), amb detall al darrera de la llargada de les peces
Carta d’abril de 1886 ((fa 136 anys) que acompanyava la factura de sota

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.