L133,,- Pla de Protecció o Consorci, per al nucli històric de Santa Coloma ? : és el moment de la col.laboració privada i publica… (D20)

El sector històric de Santa Coloma de Queralt, encerclat per les seves muralles, requereix d’una mirada conjunta amb tots els agents que hi participen : veïns, comerciants, visitants… i resoldre aquelles temàtiques que no afavoreixen la seva accessibilitat : manca d’estacionaments, de comerços o d’activitat.
El carrer Major, en molts altres indrets es el reflex del punt vital de la vida ciutadana : a Santa Coloma es un carrer amb molts baixos tancats, i esporàdicament algun comerç obert.
L’església com a element singular de la vida ciutadana, ha anat perdent assistència, i molts dels nous comerços prefereixen estudiar indrets on la facilitat d’accés i d’aparcament sigui més fàcil, especialment en les compres on s’ha d’anar amb bosses o cistell carregats…
Crec que la iniciativa de l’Ajuntament de promoure aquesta conferencia a principis d’abril amb l’arquitecte Antoni Vilanova, hauria de permetre consensuar i recollir els suggeriments dels veïns i usuaris d’aquest espaí històric i afavorir la integració de les propostes en l’estudi final.
Però mes enllà d’aquest primer pas, cal que aquestes propostes, reformes o inversions, tinguin un pla de continuïtat, on hi haguí una col·laboració publica i privada pugui dur a terme accions especifiques.
En aquest sentit, hi ha una figura jurídica que es el Consorci, que podria reunir en una mateix ens, amb personalitat jurídica pròpia, i amb el consens de totes les parts implicades, assumir els objectius o línies de treball aprovades.
Aquest tipus de consorci que pot tenir durada en el temps, treballa amb un programa de Fons, i no l’afectarien els possibles canvis en les administracions.

També tindria capacitat d’endeutar-se, autofinançar-se o rebre Fons públics per a la consecució dels seus objectius, que anirien molt més enllà de funcions estrictament de gestió.

Assegurar el manteniment de espais protegits, o que se’n valori la seva permanència, la motivació de les parts, l’organització d’activitats que reactivin la vida ciutadana, el suport als establiments emblemàtics de l’indret, d’espais visitables, la implantació d’activitats econòmiques singulars que generin o reordenin els camins habituals dels veïns, una major visibilitats als elements arquitectònics que defineixen l’espai i una màxima presencia d’activitat al carrer…podrien ser eixos d’aquesta nova entitat.

Crec que no hauríem de perdre aquesta oportunitat, de fer quelcom que doni un impuls a Santa Coloma, i també una esperança de veure un nucli històric amb molt de potencial…, a la vegada que crear espais de trobada i col·laboració publica i privada, perquè tots particulars, entitats i administració local cerquem caminar cap el futur.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.