M82 – Geroni Deu i Eulalia Monés i Marti, casats el 1752…(PRA04)

Fa uns dies, una alerta en un  dels cercadors de cognoms, vaig localitzar l’Eulalia Monés, en la recerca d’en Christian Jurado, a qui he d’agrair la seva confiança de compartir aquest document.
L’Eulalia Monés, és la re-besneta d’en Bertran Monés, avui el membre documentat més antic de la nissaga, besneta d’en Jaume Mones, neta de Narcís Monés Artigas i filla de Jaume Monés Riera i la seva primera dona Teresa Martí.
Dels vuit fills que tindrà l’Eulalia Monés, cap d’ells superarà els 4 anys de vida i, per tant, no hi haurà descendents que la sobrevisquin; apart dels 8 fills, el seu marit, en Jeroni Deu, ja havia tingut 5 fills més (amb la seva primera muller María Mas), i la darrera d’ells (María Deu Mas) va morir de part ella i la seva mare (María Mas).

Actual terme municipal de Viladecans

No va ser fins al segle XIX, en que es comença la colonització del delta, amb el cultiu de camps fins llavors erms, camps i terrenys proclius a malalties e insalubritat, fets que agreujarien més les condicions de vida a mitjans segle XVIII.
Aquesta entrada només és l’avanç d’aquesta troballa i, de segur, ho tornarem a comentar…; reproduïm la transcripció i copia del document original :

“Dia set del mes de junÿ del Any mil Set Cents sinquanta ÿ dos en la Iglesia parroquial de St. Joan del Lloch de Viladecans Bisbat de Barcelona Jo Domingo Mestras Pve, ÿ cura de dita part (parroquial?) ab llicencia del molt …he assistit al matrimoni que per paraules de present se es fet, observant en tot lo disposat por lo … de la Iglesia, per ÿ entre Geroni Deu, pages, vidu deixat de la gda. Maria Deu i Mas, natural i habitant dit Geroni feu en dit lloc de Viladecans fill llegitim i natural de Miquel Deu pages, vivent ÿ de Mariangela Deu i Guimera … diffunt d’una part,, Ag (i) la honesta Eularia Monés, doncella, natural del lloch de Cornellà de dit Bisbat, habitant empero de lo lloch del Prat, també de dit Bisbat … llegitima i natural de Jaume Monés (Riera) pagès i de Teresa Monés y Martí conjugues diffunts—   han assistit per testimonis Francesch Vilar pages y Miquel Solima, fresser, habitants en lo dit lloc de Viladecans … en dita església han pres missa de Benedicció.  Isa est Dominicus   Pve et Curatus.”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.