De vegades alguns documents que localitzo, en algun portal de col.leccionisme, per ampliar el nombre i varietat de documents, poden portar alguna sorpresa : dos d’aquests documents, m’han recordat el nom de Baurier i, revisant els documents classificats, vaig confirmar que ja en tenia un altre d’aquesta empresa.
Aquests documents són : una lletra de canvi, emesa el 20 d’abril de 1883 (a Zaragoza( per “Vda. de Aramburo y Bourgazi”, a càrrec de P Baurier e Hijo, per un import de 1.482,00 reales de vellon, i l’equivalent en Ptes. 370,50; la lletra esta aceptada per “P Baurier e Hijo”, i en la signatura es llegeix el cognom de Petitpierre :


Els altres dos documents són dos rebuts de lloguer, a l’edifici del carrer Mendizabal 14 (actual de la Junta de Comerç) de Barcelona, concretament del pis tercer esquerra, i del pis primer i magatzem, a nom de la societat :



Mentre un dels rebuts trimestrals es de 270 pessetes, per un dels pisos, l’altra es de 2.700 pessetes, entenent potser que el magatzem (a lo millor als baixos), i el principal serien d’una superficie molt notable…
El carrer de Mendizabal, va ser obert i urbanitzat entre els any 1862 i 1867; enllaça el carrer Hospital amb el de Sant Pau; les seves edificacions encara que varen ser projectades per arquitectes diferents, mantenen uns volums i tipologia semblants (font : Pobles de Catalunya)
Però aquest carrer també ha mantingut el seu nom popular gracies a un d’aquells pocs establiments on la barra de bar s’obre al carrer, i el client pot fer la seva consumició, tapes o entrepans…a peu dret, potser reminiscències d’un temps atrafegat, on es vivia molt més al carrer.



Però qui van ser els Baurier, que donen nom a aquesta empresa tèxtil ?
Primer hem de situar el cognom Baurier; a Geneanet he trobat referencies d’ell prop d’Orleans (cap al 1700); cap al 1800 continuen a Orleans i ha un nou grup al voltant de Lyon, i al 1900 ja hi apareixen agrupacions prop de Roda i de Barcelona, a més de les esmentades.
Això ens ho ratifica l’arribada del primer Baurier, en Pierre, que havia nascut a Tarare (a uns 44 Km al noroest de Lyon), i que viatjava frequentment a Catalunya com a representant de teixits; va veure l’oportunitat de fer diners, instalant-hi una empresa pròpia…
Amb aquesta finalitat va aconseguir un privilegi reial, l’any 1853 per el qual, i durant cinc anys, ell seria l’unic que tindria autorització per a fabricar aquell producte; va constituir la Societat “Baurier Hermanos, Azema y Roland”, que es van instalar a Can Moret (Roda de Ter – Osona), un antic molí que els hi permetria aprofitar l’energia hidraulica del riu.
De França va portar la maquinaria (uns 20 telers), el cap de fabrica, un mecanic, i un dibuixant de teixits, a més dels socis capitalistes Azema i Roland (que també figuren en el nom social), i el seu germà Jules;despres de quatre anys el personal tècnic i els socis capitalistes varen retornar a França, i el nom de l’empresa va passar a ser “Baurier Hermanos”.
L’impuls i l’exit dels seus productes va fer que els germans Baurier es plantegessin el trasllat de la fabrica al terme de Masies de Roda, a una antiga propietat de Salou (terme antic que prové d’un terreny lliure de tot domini feudal “l’alou”); la nova fabrica tenia 260 treballadors, i s’ va construir un pont que facilitava l’acces dels treballadors des de Roda, a prop d’un kilometre. Al costat de la fabrica si van construir habitatges per els treballadors, la mansió dels propietaris i una església.
Al 1872, es produeix la compra, a la vidua del seu germà Jules, de la seva part, i adopta el nom de “Baurier e Hijo”; a l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, els seus teixits serien reconeguts, i guanyen una Medalla d’Or. Com a curiositat durant l’Exposició els Baurier van comprar una dinamo per a la seva fabrica, la primera de tota la conca del Ter.
La fabrica va anar creixent i al 1900, any en que el nom de la societat es modifica a “Hijos y Nieto de P, Baurier”, hi havien 4.500 fusos de filar i 140 telers…
En una propera entrada sobre la història dels Baurier, veurem la seva implantació a Sant Adrià del Besòs, la repercusió de la familia Baurier a la premsa, i la genealogia de les noves generacions de la familia…