L135,,- Penelles : una experiència visual, i unes creacions d’art mural molt notables…(I06)

Un dels murals més icònics…

Aquest dimarts de setmana santa varem tornar a Penelles, un poble prop de Bellcaire d’urgell, i a uns 60 km. de Santa Coloma de Queralt; s’hi pot arribar per la A.2 direcció Cervera, Tarrega, sortir a Anglesola i  agafarla carretera que va a Balaguer (C-53);  una vegada passat el poble de Boldú trobareu un trencall que amb 3 km. estareu a Penelles.
A mida que ens acostem al poble anem descobrint aquests murals, sense un ordre preestablert, i per això la primera recomanació es que us adreçeu a l’Oficina de Turisme on podeu comprar un planell on estant assenyalats tots ells, que es poden anar visitant amb algunes rutes predefinider, o gaudir dels mateixos al ritme de cadascu.…
Potser el nom del poble no us digui res : és un d’aquells pobles disseminats per el pla de Lleida, que viuen del camp, amb una història que ve de lluny amb alguns vestigis però que fara un canvi radical amb la construcció del Canal d’Urgell, que donarà una nova vida, i un increment demografic important com ho demostra el creixement de la població local : dels 592 habitants (1887), als 983 (1900), i 1286 (1910), aquest darrer un dels moments amb més habitants al municipi.Un poblet dificil d’ubicar al mapa, ja que esta fora de qualsevol circuit turistic dels més tipics…
Però si hi ha quelcom que en defineixi una singularitat, són les més de 100 façanes, racons o parets on, artistes d’arreu, han deixat una representació del seu art, amb murals, que recorden una diversitat de situacions, persones, animals, creacions geomètriques, o figures adaptades al espai disponible. Les conocatories anuals que varen començar l’any 2016, han fet creixer el nombre d’espais visitables, i que sorprenen en qualsevol racó d’un itinerari recomanat, per a gaudir dels mateixos.
Racons que a mida que ens hi anem acostant, hi descobrim la seva força artistica, la finura dels acabats, d’un treball ben fet, el disseny i la qualitat dels treballs…
Aquests propers dies, amb la convocatoria d’enguany, Penelles tornarà a estar en el mapa de les noticies culturals, de fer trobada, de que els autors comparteixin els seus projectes, i a la vegada un motiu de fer una visita mentre ho realitzen
He de reconeixer que amb té maravellat el mural corresponent a la figura d’en “Tato” (Joan Mata Pijoan), que va morir amb 88 anys, l’agost del 2018; un pages del poble, reproduit sobre una paret de totxanes, com si fos una imatge per trossets. Que reflexa l’autenticitat de la gent de camp, amb el mig cigarret i la seva gorra, la pell curtida, i una expressió tipica, que a la vegada es tot un homenatge al poble, a la seva gent i que ens recorda l’esforç d’aquests petits poblets que han substistit amb l’empenta i constància de moltes generacions.

En Joan Mata entrevistat al programa d’en Calleja

En aquestes sis edicions realitzades,Penelles, ha sabut trobar quelcom referenciador que la situa en el mapa artistic d’aquesta especialitat d’art mural : tot una festa i trobada els dies de preparació i execució de les obres, i la resta de l’any per a gaudir-ho…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.