C72,,- El Sant Jordi a Barcelona : tradició o improvitsació ?

Les imatges de lector sota la pluja esperant el moment de que els autors els signin els llibres, les parades de llibres ensorrades per els efectes de fenomens metereologics canviants, o els llibres deteriorats per els efectes de la pluja i el vent…son la imatge d’un Sant Jordi que es preveia molt concorregut després d’uns anys de pandemia, i a pocs dies de deixar la mascareta.
Unes pèrdues que encara poden ser mes punyents en llibreries que exposen llibres de vell, incunables, u obres especials, on el deteriorament del llbie té un impacte molt grant tant per el preu, com per la destrucció de llibres amb pocs exemplars dispoibles.
L’espai propi de la festa, les Rambles, havia amplait el seu recorregut per el Passeig de Gracia, la Rambla de Catalunya, i alguns carrers transversals, per facilitar el moviment a un nombros gurp de persones i visitants adictes a aquesta tradició; la pregunta era, i es, era possible alguna acció viable ?
D’una part hi ha una tradició que es vincula al centre de la ciutat de Barcelona, per la seva vitalitat, per l’entorn, i per una serie de parades i editorials que acostumen a ser-hi en els mateixos llocs, i a la vegada es un motiu perque una vegada s’ha pogut escollir el llibre i la rosa, es mantingui en aquest entorn, amb una repecuisió economica (bars, restaurants, botigues…), que cal tenir en compte especialment en els anys en que el Sant Jordi escau en dia feiner.
Es cert que es podria haver habilitat un dels palaus del recinte firal de Montjuich, per a agrupar una serie de parades concretes, amb el dubte de si aquesta possible nova ubicació hagues captivat l’interes dels visitants de fer un desplaçament addicional, llevat de que hi haguessin unes activitats atraients.
Els responsables del sector i de les administracions segur que cercaran consensos per evitar aquest efectes en properes edicions.
Però us deixo la meva reflexió en aquest sentit :

  1. Cal aprofitar al maxim els elements arquitectonics de la ciutat, per exemple edificis amb arcades (pe.Plaça Reial), edificis historics (Claustres esglesia), hotels o palaus firals (amb superficies de gran capacitat)…
  2. Afavorir la compra d’espais d’exposició, mes complerts que un tendal plegable, per a garantir un aillament dels elements externs, i poder protegir en questio de minuts el contingut.
  3. Assegurar que els lectors no hauren de fer cues de temps per a lograr la signatura de l’autor, tant per les condicions (estar drets, amb calor, fred o pluja), com per al temps que els resta de gaudir del dia, potser inclus augmentant el temps d’atenció de l’autor, o donant cita previa per franges per a la signatura…
  4. Obrir la possibilitar de que la venda de llibres sigui de dos dies, amb una millor distribució de visitants.
  5. Instal.lació de carpes grans, amb els laterals oberts, però amb capacitat de protegir en poc temps d’aquestes inclemències.
  6. Assegurar les cobertures, en casos excepcionals com els d’aquest any, i el suport a les petites editorials i llibreries, amb menys recursos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.