C96,,- Orientacions que us pot aportar el món de l’empresa, per a possibles nous regidors…

Les diferents candidatures, en un col.legi electoral…

Als propers mesos es publicarà la convocatòria, a noves eleccions locals, com cada quatre anys : una oportunitat de valorar els diferents programes electorals, els candidats, i els projectes que presenten; del món econòmic i d’empresa podem extreure algunes reflexions que ens hi poden ajudar :

 1. No es el mateix una candidatura nova, una amb noves sigles, o una altra amb diferències programàtiques respecte a la situació actual; en el món econòmic és un valor afegit sí el nou producte el proposa una empresa amb altres productes d’èxit i, per tant, en aquest període previ ja s’ha generat una confiança i coneixement que ajuda en la presentació d’un nou producte..
 2. Si la candidatura és totalment nova, aquesta, s’ha de fer forat entre moltes altres opcions; quan anem al supermercat i donem una ullada, a qualsevol producte de consum, hi han moltes marques i referències on escollir : el que oferim, ha de tenir allò que sàpiga captar l’atenció del futur client.
 3. Producte, equip i recursos : aquests poden ser les tres potes de l’èxit en qualsevol iniciativa : un producte, servei o proposta que diferenciï, o proposi, quelcom de diferent, per atendre necessitats del moment, un equip que entengui i capti la filosofia del què és vol fer, i uns recursos suficients per dur-ho a la pràctica (recursos limitats, i detallats en un pressupost, tenint en compte la possibilitat de què no s’assolissin els objectius previstos i, per tant, què les pèrdues no posessin en perill la continuïtat empresarial, o al grup promotor.
 4. A nivell de missatge, aquest ha de tenir credibilitat i continuïtat en el temps, és a dir no anar a cop de titular, o fer declaracions o propostes sense haver estat treballades i què tant en el projecte com en el desenvolupament aquest es mantingui de forma continuada i no nomes en els moments anterior al període electoral.
 5. Mantenir propostes ajustades a l’entorn territorial dels candidats : no emfatitzar sobre propostes, o realitats, en altres àmbits; per exemple si son eleccions locals, cal donar molta importància a les propostes del terme municipal…
 6. Aprofitar l’experiència anterior, en candidatures amb la mateixa marca : a l’empresa es important fer publicitat dels premis aconseguits en diferents productes, la seva cooperació en entitats gremials o pròpies del sector, el haver tingut una atenció al client coherent, continuada, i una presencia les xarxes socials, positiva.
 7. Tenir un nou candidat o producte, vol dir que cal avançar en la seva difusió, inclús abans del període propi de cada convocatòria electoral.
 8. Cal veure el que fa la competència, per evitar una pèrdua de posicionament i estar alerta a possibles rèpliques o allusions; és important evitar un enfrontament entre marques, o missatges : cada marca ha de cercar els seus potencials clientes, i ha d’empènyer en el fet diferencial.
 9. No son productius missatges en genèric, missatges visuals o escrits que no aportin valor : al contrari, el missatge ha de ser el resum curt i amb poques paraules, que defineixi el que es proposa.
 10. Cal tenir-ho tot previst, programat, amb la valoració de possibles incerteses, o imprevistos : el temps de llançament d’un nou producte, o del període de campanya, són suficientment curts, com per no permetre molts canvis de guió
 11. Un equip multi-disciplinar (molt cohesionat) ha d’estar al darrera de tota la proposta : obert a totes les possibilitats i respectuós amb el contrari i/o competidor.
 12. No hi han competidors petits : cada ciutadà pot ser usuari del producte, del servei o de decidir sobre el seu vot…
 13. El 80 per cent de la informació, en una reunió o una activitat, es produeix en el primer 20 per cent de durada de la mateixa : cal centrar els missatges.
 14. Les reunions són per preparar; la resta cal fer-ho sobre el terreny, amb els mitjans més adients i efectius.
 15. Fer veure més enllà del poster, o del “flyer”, elements personals del candidat, tot allò que el pot fer connectar amb la gent (potser inclús anècdotes, aficions…), i als anuncis de productes també s’incorporen imatges casolanes, emotives o quotidianes.
 16. No tenir por de les opinions diferents : el campionat, les urnes, o el posicionament es guanyen sortint al terreny de joc : cal respectar-les i tenir arguments que ajudin a identificar millor les nostres propostes.
 17. No menysvalorem mai ningú : tota persona es un vot, una compra, una possibilitat, o un prescriptor…
 18. Analitzem, en cada moment, la situació envers els objectius previstos: readaptem-los, o redefinim-los : hi poden haver raons sobrevingudes, imprevistes, o reaccions de la competència no esperades, que ens poden afectar en el nostre desenvolupament previst.
 19. Al equip hi ha d’haver persones de vàlua, d’aquelles que puguin aportar suggeriments i propostes en la línia del projecte; això forçarà a què, el nivell del equip de treball, tendeixi a ser més eficient.
 20. Hem de personalitzar molt el missatge del màrqueting, en aquells aspectes que el diferenciïn de la competència, per evitar l’opinió de què són el mateix i, per tant, què és prioritzi la marca coneguda, o la que tingui millor publicitat.
 21. Cal tenir un “backoffice” atent i alerta, especialment en els aspectes logístics, en la programació d’actes al carrer, i als mitjans de comunicació.
 22. Avui en dia el màrqueting emocional va guanyant espai, i el producte es ven per valors, paisatges o sentiments… Cal que també la imatge de la persona capdavantera del projecte, sigui projectada en fets, actes, anècdotes o aficions, que la facin més propera i creïble la persona capdavantera…
 23. Cal ser molt escrupolós amb els mitjans de comunicació : diferenciar les opinions personals, d’aquelles que pugui defensar el partit polític, i que son el resultat i consens de les persones que el formen… mai l’hemeroteca hauria de ser un element negatiu, sobre opinions expressades en diferents moments…
 24. Adequar el missatge al tipus d’elector, afavorint el que vol escoltar, especialment en aquells temes en que la candidatura pot tenir propostes i solucions pròpies, reals, realitzables en el temps, i amb una exposició creïble per part del qui ho escolta.
 25. Cal tenir una resposta ràpida, als missatges, suggeriments o queixes dels usuaris amb els seus comentaris i aportacions : d’una part responent al que estant manifestant, amb una resposta, i missatge adient i, d’altra, tenir un “feedback” permanent dels responsables/gestors de les xarxes socials (amb la persona capdavantera i/o líder del projecte), per mantenir aquest missatge coordinat i sincronitzat.

Segur que hi poden haver d’altres consideracions; en qualsevol cas he intentat fer un resum  per a totes aquelles persones què, amb iniciativa, obren nous futurs. Molts ànims.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.