L165,,- Savallà del Comptat : tant aprop… i tant lluny (A14)

Des de la finestra de la nostra casa a La Cirera, veiem el “skyline” de Savallà, amb els molins de vent, l’antena telegràfica i les restes dempeus del Castell, una imatge que ens acompanya, i ens fa sentir proper aquest poble veí.
Malgrat tot he de reconeixer què, esporadicament, he passejat per els seus carrers, potser perquè utilitzem amb més habitualitat la carretera a Santa Coloma, o en direcció contraria també anem a Conesa des de Vallfogona.
Aquesta vinculació “visual” no s’ha convertit en visites o invitacions creuades a les festes majors, o amb coneixences que permetin amistats que es mantenen i perduren any a any, o en algun aplec o acte que inviti a visitar aquest poble.
Potser una de les noticies que va posar en boca de tots Savallà, va ser l’enfonsament de la teulada de l’Església de Sant Pere Apòstol, al mes de setembre del 2019, reinagurada per el Bisbe Planelles l’octubre de 2021, on feia esment de la comunitat viva, i de la simbologia que feia amb les pedres vives :

Part de la homilia de l’Arquebisbe Joan Planelles, en la data de la reinaguració de l’església – 3 octubre 2021

Però l’edifici i els llibres parroquials de l’esmentada església tenen una “excepcionalitat” que les diferencía de les altres comunitats d’església i és aquesta titularitat municipal, què limita l’accés a la consulta dels llibres parroquials, als estudiosos de la història local malgrat què, quan es considera oportú, es reben de les institucions els ajuts, per al manteniment d’un espai propietat del municipi.
Esperem què, per part de l’església, institució perjudicada per aquest assumpte, es pugui arribar a un acordi perquè els llibres parroquials puguin ser consultables com a la totalitat de les parròquies, segons el que està per el Bisbat i per les lleis d’arxius vigents…, amb independència de la titularitat pública dels originals.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.