C97,,- 10 raons personals per l’acabament de la B-40 (Quart Cinturó)…

Aquest bloc no pot ser aliè a la problemàtica, novament encetada, sobre la continuïtat i finalització, del Quart Cinturó o “B-40”, per la seva implicació en el món de l’empresa.
He agrupat, en deu, les raons favorables a la seva finalització, entenent què són opinions personals i per tant respectuoses amb tothom :

1x És un projecte multi territorial i no es pot trossejar : entendríem avui què, propostes com el Corredor Mediterrani, s’autoritzessin parcialment, sense la mirada posada en la seva integritat …?
Tenim d’altres exemples vius com la A-22 de Lleida a Osca, on hi ha  trams acabats amb d’altres en execució i, el proper any, segurament ja estarà en funcionament en la seva totalitat. No obstant el tram fins a Almacelles, va entrar en  funcionament l’any 2009, fa ja 14 anys…; en aquest temps hi han hagut diferents partits al govern i plantejaments que podrien haver modificat les prioritats i, per tant, l’execució per trams pot deixar aquestes disfuncions.
Fa un segle, en el desplegament del tren a la península, es van abordar trams entre poblacions, que després no van tenir continuïtat; només s’han mantingut en el temps aquelles línies que varen connectar, de forma continuada, amb altres territoris o indrets, i fer que la línia tingués un sentit.

Imatge del darrer tram a Siètamo (prop d’Osca), i l’acabament del tram finalitzat

2x Si mirem algunes de les distàncies actuals en Km. són : d’Abrera a Granollers : 49 Km; d’Abrera a Sabadell : 30 Km; d’Abrera a Lliçà Amunt – 50 km; o d’Abrera a Mataró : 64 Km (dades consultades a la web “distanciasentreciudades.com”).En els dos mapes adjunts es poden veure, visualment. dos dels recorreguts recomanables, per fer les rutes actuals :

Recorregut actual per anar d’Abrera a Sabadell, per vies principals

Recorregut actual per anar de Abrera a Mataró per víes principals

Els diferents trams, del Quart Cinturó, i les dates d’execució i/o obertura

3x Ningú podria entendre què, la primera part en servei d’aquest eix -Granollers-Mataró-, què enllaça les dues comarques, on també hi ha espais mediambientals de protecció (per la seva proximitat a zones del Parc del Montnegre) no sigui contestada; dues comarques què, a més, no tenen connexió per tren, ni actual ni prevista, i la B-40 és necessària.
4x Menys kilòmetres, també vol dir menys despesa en combustible, i menys temps de recorregut, que afavoreix la conciliació familiar i el descans dels conductors.
5x Algú ha pensat, i calculat, la despesa de temps, i en euros, què representen les cues de B-30 ?… i l’alternativa que podria representar, per a molts conductors, la finalització del Quart Cinturó ?; també cada vegada hi ha més vehicles híbrids i elèctrics menys contaminants i, l’impacte per aquest aspecte tendeix a reduir-se…
6x Es poden argumentar raons mediambientals, però hi han altres accions de més incidència que no han tingut aquesta resposta : a Lliçà d’Amunt hi ha el Poligon Montcau sorgit a partir de la destrucció de sol agrícola i de bosc, d’unes 90-100 hectarees (uns 930.000 metres quadrats pel cap baix), fa prop de dotze anys. Un article encara avui consultable a la web diu :

a) L’outlet esmentat, no s’ha construit ni obert mai.
b) Nova zona d’activitats terciàries : es cert que hi ha sis franquicies instal.lades
c) Usos comercials, ludics i hotelers…; llevat de les franquicies instal.lades no hi ha altres activitats com les que s’indiquen
d) “A final del mateix mes es va presentar el Pla estratègic de Lliçà d’Amunt en el qual s’assegurava que el desenvolupament del complex logístic de Mango oferiria grans oportunitats al municipi. En concret l’estudi afirmava que, a part de la incidència directa en la creació de llocs de treball, hi haurien beneficis indirectes en ocupació vinculats als serveis, el lleure i el turisme rural”…; seria necessari un estudi actualitzat, però el cert es que a nivell de botigues i comerciants dins de l’entorn del poble, aquest ha anat minvant, i les franquicies que hi son des de fa 10 anys son les mateixes.
e) “Per la seva banva, el President de Mango…el principal centre logístic…que generaria 1.500 nous llocs de treball…als quals tindrìen preferència els habitants de Lliçà d’Amunt”; no tinc dades actualitzades, però un matgatzem totalment robotitzat dificilment podria tenir un volum de personal, encara que tingués un funcionament de 24 hores.
f) “L’outlet de Mango tindrà una superficie de 10.000 m2, què és el màxim que permet la Llei d’Equipaments comercials…” ; no hi ha Outlet 10 anys després.
g) “L’alcalde de Lliçà d’Amunt Pere Grau (CIU)…” no ha estat mai Alcalde de Lliçà d’Amunt.
h) “…es convertirà en un gran dinamitzador secioeconòmic pel munici i la comarca…” : segurament algú podra aportar millors dades, que els habitants que ho veiem cada dia.
i) “…alliberar els terrenys actuals del sector de Can Malé que passaran a ser equipaments, zona verda i nous vials…es clau per millorar la connexió entre el centre urbà i les urbanitzacions…” : zona verda i nous vials no detectats i una millor connexió del centre urbá dificil, perquè l’accés al sector de Can Malè es dificil per l’unic carrer que hi accedeix, i els inconvenients de trànsit que representaria, avui per avui.

Pàgina web on ha estat localitzat aquest acticle (consultat amb data 20.02.2023)

7x Hi han, actualment, mitjans tècnics, amb capacitat de preservar, i fer que el traçat sigui més suau, amb menys interferències respecte a l’essència del territori per el seu recorregut…
8x Facilitaria el desenvolupament del Vallès Oriental, amb una connexió més ràpida amb la resta de poblacions d’aquest eix (B-40), i la potenciació d’un reequilibri i complementarietat, en tots els àmbits.
9x Hi hauria una millora dels transport públic intercomarcal entre el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: actualment no hi ha connexions entre Mataró o Granollers, o entre Granollers i Terrassa o Sabadell, en tren, ni en proposta al respecte…
10x Barcelona continua mantenint aquesta tendència de radialitat; la culminació del traçat de la B-40 pot alleugerir la B-30, amb saturacions cada vegada més freqüents i fer què, el tràfec de mercaderies i turismes, evitin les proximitats de Barcelona, si aquesta no ´ws la seva destinació final, essent una alternativa real a la B-30


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.