L172 i C101,,- Alternatíves de financiació, per a l’edició de llibres i publicacions…

Moltes vegades les entitats i col.lectius tenen estanteries plenes d’objectes o llibres…

Avui en dia l’edició de publicacions, i llibres en paper, generen unes despeses d’edició qué només posen ésser solventades per els ajuts de les administracions, de les editorials, o dels anuncis; la gran diversitat de llibres, revistes i publicacions que s’editen fa què, les edicions, haguin de ser de tiratge limitat i que tinguin una bona acceptació per als lectors interessats, per recuperar part de l’inversió.

Una par d’aquests llibres s’editen per part d’entitats, amb continguts molt identificats amb l’activitat social de les mateixes i què, malgrat el seu valor documental, moltes vegades no troben el suport adient, o cal fer un seguit de gestions, per a assolir la viabilitat de la publicació.

Cal tenir en compte què, el cost unitari de cada publicació, moltes vegades, no es pot repercutir en el preu de venda al lector o comprador, i per tant, hi ha una part d’aquesta financiació que anirà a sufragar aquesta diferència de cost.

En aquesta entrada enumero deu possibles financiacions “alternatives”, amb la finalitat de valorar, si alguna d’elles, és adient en algun cas :

  1. Una part d’aquesta despesa podria anar amb càrrec al Pressupost Ordinari de l’entitat, i que ho financii, parcialment, en la part no coberta per altres vies.
  2. Una altra opció, és veure com, entitats semblants, estan afrontant aquesta problemàtica i si, en aquest procés, es podem conèixer altres vies o convocatòries d’ajuts, no utilitzats fins ara.
  3. “Crowdfunding, què és pot considerar com l’ajut, anònim d’arreu, què per mitjà de diferents plataformes coneixen i s’impliquen en aquesta forma de financiació i poden fer aportacions en disfrents trams per a la seva consecució; normalment aquestes ajudes porten algun tipus de “recompensa” com a agraiment.
  4. Pre-edició, entenent-ho com el compromís (sobre el paper o anticipant el seu cost) de comprar la publicació i tenir una serie de llibres precontractats, que poden ajudar a definir millor el tiratge final de l’obra.
  5. Socis amb agraiment al llibre : hi pot haver un sector de membres, socis o persones vinculades a la temàtica i/o contingut de la publicació que podrien estar disposades a pagar un preu, molt superior al del llibre, sempre que el seu nom figurés com a agraïment, en un full interior.
  6. Venda a tercers; potser la temàtica pot interessar a altres poblacions que surtin reflexades en el llibre, i on si es podrien fer noves presentacions, fer una difusió més ampla dels continguts i, com a afegitó, una venda addicional d’aquestes publicacions.
  7. En determinats moments, poden ser les ofertes de llibres, que tinguem en estocatge i potser no haguin tingut sortida en el moment de l’edició; aquestes promocions, tant podrien ser, oferir dues publicacions al preu d’una, el regal d’una publicació per un nou soci…
  8. Una de les formes de financiació, seria revisar l’estocatge e inventari de llibres i objectes de l’entitat, amb capacitat de ser venuts, llibres duplicats a la biblioteca… caldría estudiar sí la venda o sortida d’aquests por tenir valor com per ajudar a finançar alguna activitat i/o publicació; una altra formula seria que cada soci es desprengués d’algun llibre que ja no el necessiti, i poder-lo cedir a l’entitat per a la seva venda o, potser, un format d’intercanvi de llibres, entre socis, en què una part de la transacció es quedés a l’entitat…
  9. De vegades en mercats, o festes locals, ens visitin gent de fora, i podriem situar un estand de llibres o productes de l’entitat, ajudar a fer difusió de les activitats i publicacions; moltes vegades, el visitant ocasional, pot estar interessat en el contingut dels llibres i publicacions, i generar vendes no previstes.
  10. Signatura de llibres : la diada de Sant Jordi és una bona ocasió perquè, molts ciuatadans, s’acostin, fullegint i acabin comprant alguna de les nostres publicacions; sí, a més, tenim l’ocasió de què l’autor pugui signar els mateixos, també és una manera addicional de venda i la dedicatòria un valor afegit a la publicació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.