C102 – Canvi horari… o canvi d’hàbits ?…

Sempre m’ha semblat incoherent el canvi d’hora, decretat i argumentat, per fer estalvi energètic; potser, tenia sentit, els primers anys ja què els aparells elèctrics, les bombetes i els llums tenien una tecnologia que no prioritzava el baix consum : ara, amb el pas dels anys, aquest argument ha quedat desfasat, amb la renovació d’aparells i llums que han millorat la seva eficiència.

Hi han càlculs, suposats de l’estalvi que suposa, aquest canvi horari, però hi han altres factors que podrien influir-hi; el procés generador d’aquestes energies està qüestionat, especialment la hidràulica, amb la utilització de l’aigua dels embassaments, un element clau per a la supervivència de la vida al planeta i que, preocupa per la manca de pluges, a nivell global, o al menys la destemporalització de les mateixes, o la nuclear per els residus que genera i mantenen en el temps la radioactivitat…

També, els efectes, en la vida diària de persones, i animals, són evidents perquè, ara, al voltant de l’inici de la primavera es produeix una primera modificació i, a l’octubre aproximadament, el retorn al horari d’hivern.

Però on s’ha de treballar és, en l’actualització i modernització de costums i hàbits, d’allò que ens fa reduir el nostre descans i ens hi veiem abocats, per una pressió mediàtica i cultural típicament d’aquests indrets.

La racionalització dels horaris, i l’europeïtzació dels mateixos, hauria de comportar una millora a nivell de treball, de conciliació i de majors espais de vivències familiars; però, com tot, no pot ser fruit de petites millores sectorials : ha de ser un acord de tots els sectors, d’un lideratge de la societat, i una adequació al canvi climàtic, amb espais de calor, cada vegada, més durs i continuats.

Per això, hi ha sectors que ho poden empènyer amb més força : d’una part, uns horaris escolars més efectius, amb facilitats horàries per als treballadors, i uns mitjans visuals (televisió), culturals (concerts, cinemes, discoteques…) i trobades (sopars) què, paulatinament, incentivessin horaris més europeus, aquells que han demostrat ser més saludables.

Cal que tinguem les botigues obertes fins a les 20 o 21 hores cada dia ?, o podríem ajustar els horaris perquè a les 18,30, o 19,30 fossin horaris de tancament ?… o ajustar els horaris de sopar a les 20 o 21 per poder tenir uns espais de tranquil·litat, abans de anar a dormir…

La “Barcelona Time Use Iniciative for a Healthy Society” (Iniciativa de l’ús del temps per a una societat saludable, a Barcelona) és una entitat que esta sumant iniciatives i empreses per a sensibilitzar d’aquesta problemàtica; no es tracta que sigui la tasca d’un o altra partit en el govern, ha se der una cursa a mig termini què, ens ajudaria a tots, a millorar el ritme de les nostres vides i gaudir de més espais vivencials…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.