M107- Josefina Pidal, de Soler Monés, ressenya a “Hojas Selectas” (1918)

L’estudi de la branca familiar dels Monés a Cuba, m’ha permès ratificar i rectificar algunes de les dades que fins ara teniem conegudes; amb tot, cal estar molt amatents, i tenir la validació, almenys de dues fonts. El fet de què, a Cuba, i altres colonies caribenques, no sempre es poden corroborar amb els registres a la peninsula i què alguns membres, retornerssin a Catalunya, fa que la recerca hagi de ser molt curosa.
Amb tot he intentat què determinades entrades tinguin un cert grau d’incertesa, com és el cas de la Sra. Josefina Pidal de Soler Monés : la localitzem en una entrevista i una imatge d’ella, però que avui en dia no coneixem dels possibles descendents d’aquest matrimoni Soler-Pidal.

Aquesta entrevista es troba a la publicació “Hojas Selectas”, corresponent a l’edició de 1918; és una revista subtitulada“ Revista para todos”; va ser fundada per en Pablo Salvat, e impresa en els seus tallers, amb una periodicitat mensual, tenia una paginació continuada per a formar volums anuals, amb un índex al final. Incluia dibuixos, gravats i fotografíes amb articles i reportatges d’informació política nacional, i d’altres països, textos de creació literaria, novel.les. contes, partitúres musicals, història, ciència, industria, costums… i, especialment, dels països hispanoamericans.

Portada i primera pàgina de l’edició de 1918

L’entrevista que reproduïm es prou genèrica; no obstant ens permet arribar a certes conclussions :

  1. Queèés nascuda a Santurce (Puerto Rico), un dels barris de la capital San Juan; avui en dia un dels mes poblats i situat al front maritim de la capital. L’any 1899 tenia una població d’uns 5840 habitants.
  2. Era neboda d’Alejandro Pidal i Mon (1846-1913), Ministre de Foment (en el Govern de Canovas del Castillo), President de la “Real Academia Española”, President del “Congreso de Diputados”, i Embaixador d’Espanya al Vaticà, i també neboda d’en Luis Pidal i Mon (1842-1913). Segon Marquès de Pidal, Ministre de Foment (en el primer Govern de Francisco Silvela), Acadèmic de la “Real Academia Española”, Diputat per Oviedo al “Congreso de Diputados”, en diferents legislatures.
  3. El seu pare, era Andres Pidal, (segurament germà dels anteriors ressenyats); figura a diferentes ressenyes com a funcionari i responsable de l’Aduana de Puerto Rico, a Arecibo, Aguadilla…o altres com a Contador de la Real Aduana de la illa, o com a Cap de Negociat a la Secretari del Govern Superior Civil de Puerto Rico-
  4. Parla catalá, i deu haver passat temporades a Madrid (suposo per raons familiars), i diu conèixer la Habana.

El motiu de l’entrevista fou el quadre realitzat per en Modest Teixidor i Torres (1854-1928), reconegut pintor barceloní de l’època, retratista i paisatgista, que va guanyar diferents premis de pintura, en entre ells la Medalla de Bronze (Exposició Universal de Paris del 1900), o la Tercera medalla en la “Exposición Nacional de Bellas Artes” (Madrid 1887).

Detall de l’índex anyal de 1918, i el començament de l’entrevista…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.