D35,,-Elements per conèixer l’antiguitat d’una targeta comercial…

Hi ha diferents elements que ens permetrien cnoèixer d’una forma aproximada l’antiguitat de la mateixa, si considerem que aquest pot ser un criteri de classificació de les mateixes.
Descartem d’inici dues opcions :
1, Si hem estat nosaltres qui l’hem recollida del propi establiment, ens permetrà situar-la en un periode determinat.
2, Si tenim més d’una tarja de l’establiment podem determinar si hi ha variacions que ens permetin ubicar-les en ordre secuencial.
Però si és el cas més habitual de tenir un sol exemplar, hi ha uns criteris que us poden servir :

 1. Nom del carrer : Algunes vegades els noms dels carrers poden ser modificats per raons diverses i, aquest fet, estarà documentat. Per tant podem conèixer, com a minim, si la tarja estaria emesa amb anterioritat o posterior a la data de la seva modificació.
 2. Canvis d’ubicació : Un cas semblant a l’anterior, és quan l’establiment es troba en una altra ubicació del que hi consta a la tarja, i aquesta referència també pot servir al nostre objectiu
 3. Tancament de l’establiment : Potser l’establiment o botiga pot haver tancat, i això ens pot apropar a la identificació de l’antiguitat de la mateixa.
 4. Número de telèfon : Aquest es potser un element important, i d’un ampli ventall temporal : els primers telèfons els situem a la decada final del segle XIX, i son numeracions de pocs numeros (algunes poblacions tenien centraletes manuals); a Barcelona aquests números podien arribar a quatre xifres. Amb la popularització de l’aparell i les necesitats de connexió aquests números van comenxar a incrementar el nombre de xifres, fins a 7, i les actuals 9 xifres amb l’incorporació dels prefixes provincials. Si aquests prefixes els trobem davant del número (amb parentesi) vol dir que nomes servien si la trucada anava adreçada a una altra provincia.
 5. Telex…: Hi poden haver altres informacions que ens poden servir d’ajuda, com el servei de Telex, que es va popularitzar en una epoca molt determinada; es va iniciar l’any 1954 i va anar de baixa l’any 1987, amb l’aparició del fax.
 6. Fotografies : L’ambientació o fotografies incorporades a la tarja, també poden ajudar a situar-nos en el moment temporal de les mateixes (la decoració, els cotxes que hi poguin sortir, edificis al voltant…).

Generalment les tarjes tenen un periode llarg en que estan a disposició dels clients o de qui les demani; altres vegades poden ser reaprofitades abans de l’emissió de noves (especialment si hi ha hagut canvis no trascendentals), i això ens situa en dos moments puntuals : la data en que han estat emeses, i la data en que podrien haver estat recollides…
Segur que cada coleccionista podrá establir el seu propi criteri de selecció de les mateixes, i espero que el contingut d’aquest article us hi pugui ajudar…


One thought on “D35,,-Elements per conèixer l’antiguitat d’una targeta comercial…

 1. Molt bon article!
  Altres variants que poden ajudar a datar la targeta tenen a veure amb el disseny:
  – El format: antigament les targetes comercials podien arribar a tenir mides de fins al doble de les actuals. Ara, al contrari, poden ser tan petites que les perds entre altres papers.
  – El disseny: com més antic, més ple. Els nous gustos de finals del segle XX van anar deixant molt espai en blanc i ordentant els blocs del nom, l’activitat i l’adreça.
  – Les tipografies: abans agradava barrejar cinc o més tipografies, amb tamanys igualment variats. Com més modernes, més s’unifica, arribant com a molt, fins a dues fonts i, com a molt, de dues mides.
  – El logotip o el nom: com més antic el disseny, més gran es feia. Les tipografies del logotip també ens poden donar pistes de l’antiguitat, tot i que pot ser un disseny antic utilitzat en una targeta nova.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.