C68,,- La tranversalitat i el perquè de la comptabilitat…

Podem definir la comptabilitat co,m el conjunt d’eines que ens permeten registrar el moviments econòmics que s’hi produeixen (en una activitat econòmica principalment) i obtenir una informació global de l’evolució de la mateixa; per tant, té un valor imprescindible per conèixer la salut financera, la seva comparativa respecte d’anys anteriors, i per adoptar les decisions de futur.
Però portar una comptabilitat, amb un grau important de veracitat, pot tenir els seus detractors, i una mala premsa; en part perque requereix d’un treball (que no es valora ni es veu), que també podem externalitzar.
Moltes empreses i activitats econòmiques, els treballadors responsables de la part comptable, no tenen uns coneixements bàsics per a valorar uns estats financers i, per tant, els mateixos no se’ls hi dona l’atenció que mereixen, mes punyent en el cas dels autonoms…

En mesos, s’acompliran els 50 anys de la primera edició del Pla General de Comptabilitat a Espanya, què ens va situar com a un dels pioners en aquest aspecte però, també, ens va acostumar a una normalització dels assentaments i dels registres, a un disseny tancat dels estats financers. Suposem que darrera d’aquesta normalització hi va haver una tàctica fiscal de normalitzar l’informació que es facilitava.
Si no som capaços de captar el valor afegit del que ens ofereix la comptabilitat, sempre ho valorarem com una estricta obligació fiscal i mercantil.
Si ho comparessim amb un ámbit particular i anessim al metge, aquest ens demanaria una analitica de sang (entre d’altres proves) que ens donaria una primera ullada a la situació del pacient, per adoptar el tractament que calgues i, això, en el cas d’una empresa o no ho fem, o no li donem el mateix ressò.
Tenir una bona comptabilitat, amb resultats intermensuals propers, ens ajudarà també a detectar posibles desviacions (pèrdues), que no veuriem fins al final del exercici, i ens pot ajudar en la determinació del preu de cost dels productes o serveis que fabriquem o comercialitzem…

Però també ens ajuda a determinar el resultat de l’exercici, que pot tenr impacte des d’un punt de vista fiscal; i el més important és que els superàvits ens ajudaran a consolidar l’empresa i a capitalitzar-la.
No obstant el import que ens dongui el resultat no es comparable amb res i, per tant, ens l’hem de creure perque qualsevol altra partida del balanç té elements de comprovació per poder ratificar.los.
És cert que la comptabilitat es pot externalitzar, però no l’anàlisi dels resultats, ni l’estudi i evolució de les diferents partides i conceptes.
La comptabilitat, i finalitzo aquesta entrada amb el titol, es l’ùnic treball que seria comú a tota activitat econòmica (amb les seves singularitats), i per tant té utilitat en qualsevol botiga, establiment o empresa…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.