C69,,- Un llibre de comptabilitat, de fa 150 anys…

Al 1870, França estava en guerra amb Prussia, una guerra que és va lliurar al nord, en terreny francés… és el moment en que es va editar aquest llibre de Comptabilitat (Cours de Comptabilité), que seguia el programa oficial d’aquesta matèria; fa temps que el tenia al prestatge, amb la resta de llibres d’un cert interès i, fa una setmana, el vaig fullejar novament.

Al obrir la tapa dura de la coberta, hi trobo dues anotacions : la primera, el nom de la llibreria on va ser adquirit, la “Bompard” de la Rue des Balances, a Tolosa, i el nom de l’alumne, en Antoine Sauné, del poble de Montesquieu Guittard, pocs kilometres al sud de Tolosa. Aquest és un llibre de primer any “…pour l’enseignement secondaire spécial”, per tant correspondria  al coneixement dels principis bàsics d’aquesta matèria.

A la pàgina 4, en un apartat, proposa com es distribueix el curs, i que traduit diria : “Per comprende bé i practicar la comptabilitat, es necesari de conèixer 1er. la matèria i el llenguatge dels negocis i dels comptes, 2on. la redaccó i l’aritmètica dels comptes, 3er. com portar els llibres comptables i la manera de combinar els comptes, de cara a relligar totes les operacions d’una empresa 4rt. la manera d’aplicar aquest mètode uniforme a la infinita varietat d’empreses industrials, tant que siguin de l’estat com de particulars…”

Aquesta comptabilitat a que es refereix aquest llibret, és la que sempre s’havia valorat com a ciència, i què a partir de l’entrada del Pla General de Comptabilitat (1973) es va normalitzar, tot treient, o deixant de banda, el criteri de qui ho feia, ja que totes les operacions i el tancament anyal quedaven molt definits.

Segur que hem millorat, però hem perdut l’estudi d’una ciència, de la qual avui tenim pocs professionals que la mantinguin, o l’estudiin…

El lloc, any i propietari del llibre…
La llibreria on el va comprar…
Reproducció de dues p+agines interiors…
Els objectius del llibre…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.