D36,- Els bens abandonats… un dels millors negocis de l’estat…

Model del darrer bitllet de 500 Pessetes, de l’any 1979, format que despres va ser substituit per una moneda fins la desaparició de la pessetes

Avui en dia amb la digitalització i l’intercanvi d’informació és molt dificil que s’escapi del nostre control, tenir un compte obert sense recordar-ho; també perquè el nombre d’entitats s’ha reduït d’una forma molt noable…
Si ens situem a l’etapa de la postguerra espanyola, hi havia una casuística molt ample : persones què podien haver mort o exiliat d’Espanya, comptes mancomunats on, un dels titulars, no pogues aportar la signatura, comptes de persones en què els hereus no ho hagessin detectat, o herències amb dificultats de possar-se d’acord els beneficiaris, persones, en cerca o, conegudes què per por a ser reconegudes preferissin abandonar el saldo, empreses o entitats que s’haguessin significat en algun sentit, titulars que pensessin que algun treballador els podria denunciar, o saldos resultants d’activitats ilícites, mal vistes anteriors als esdeveniments…
Recordo què. als primers anys de treballar al banc, apareixien a la premsa llistats de saldos, i dels titulars, (cada Banc o entitat els publicava) com a darrer pas abans del seu ingrés al Banc d’Espanya; aquests comptes eren sotmeses, regularment, al cobrament de comissions de manteniment i, els saldos, anaven minvant any rera any…
Avui en dia el nivell, i el concepte,  de poder estalviar és baix, i per tant el disposar de recursos ociosos o guardats en un compte, s’ha reduït o desaparegut, però es continuen produint aquestes situacións de comptes abandonades; també les operacions digitals a distància permetrien més facilitat en el moment de fer disposicions, tenint els codis d’accés.
Com diu el títol d’aquesta entrada farem un repàs al que diu la normativa :

A) COMPTES ABANDONATS EN ENTITATS BANCÀRIES :
La Llei 33/2003 del Patrimoni de l’Estat, determina el procediment i terminis; és cert que el Banc pot avisar però, transcorreguts 20 anys, és possible que el client no hagui comunitat un canvi de domicili, o per desconeixement dels hereus es puguin trobar aquest tipus de situacions.
A més l’entitat bancaria acostuma a cobrar comissions de manteniment dels comptes, que poden generar algun tipus de document tangible, o informació.
Cal comentar la diferència entre un comptes inactius i/o abandonats; el primer són comptes què és puguin haver deixat sense saldo, però no haver comunicat la decisió de cancelar el contracte, perquè aquest compte podria tornar a tenir moviments (encara que es una fórmula habitual en comptes de dos titulars on, un d’ells, no té facilitat per a desplaçar-se a una oficina, o hi ha hagut un procés de trencament de la relació que va motivar l’obertura).

Font : Portal del Cliente del Banc d’Espanya

B) ABANDONAMENT DEL CONTINGUT DE CAIXES DE SEGURETAT, EN ENTITATS ESPANYOLES :
És podria donar una doble circumpstància :
a. La possibilitat de què, l’entitat, pugui deixar sense efecte aquest servei, per una manca d’utilització, i que quedessin “caixes” sense destinatari o què aquest no pogués ser contactat, amb temps, abans de la rescissió del servei.
b. Què, de forma continuada, el titular no pagués les despeses de manteniment d’aquest servei i no fos localitzable.
Avui en dia són menys les motivacions per tenir una caixa de seguretat : tots els bons, accions i altres actius, tenen transaccions digitals enlloc del paper; el diner negre, inactiu, és pot suplir per dipòsits en algun paradís fiscal, o en inversions; les coleccions, monedes i joies han minvat molt, i pot ser més còmode tenir-ho en alguna caixa forta al domicili…
He demanat al “Portal del Cliente Bancario” del Banc d’Espanya, informació complementària sobre aquest tipus de servei, en el moment de què és consideri abandonat.

C) COMPTES ABANDONATS EN ALTRES PAISOS :

Es un cas dificil d’identificar llevat que el titular ho tingui ben anotat : per la diversitat de països, de paradisos fiscals i amb una fiscalitat reduida, i en especial si les disposicions dels comptes son numerats, o tenen les seves particularitats; el cas que he localitzat a la premsa, ens parla d’un pais tipic on hi ha una restricció informativa, i confidencialitat dels comptes, què permet la seva evasió fiscal, com és el cas de Suissa.

El llistat d’aquests 16 espanyols apareix al article…

C) CANVI DE MONEDES I BITLLETS PER EUROS :
Un 3.2 % dels bitllets i monedes fisiques de pressetes en circulació al 31 de desembre del 2001, so h’ha bescanviat durant el periode de 20 anys, que va finalitzar el 30 de juny de 2021 de forma definitiva.
No obstants els dos primers anys, es van traspassar a la nova moneda europea la gran part dels elements fisics representatius (basicament els de circulació ordinària i habitual).
Realment hi poden haver moltes casuistiques sobre els motius del no canvi, i perdre totalment el valor monetari dels mateixos :
a) Turistes i empreses, que en el moment del retorn al seu pais, no can trobar com gastar-los
b) Bitllets i/o monedes a amagatalls, que no s’han recuperat, per desconeixer el lloc on estaven reguardats, o per la mort del titular.
c) Col.leccions de diferents epoques, com a record històric d’una etapa
d) Bitllets o monedes en conjunt de poc valor, que no surtia a compte anar a bescanviar-les
e) Bitllets i monedes en butxaques de roba, calaixos d’armaris, bitllets deteriorats, guardioles…
f) Potser que s’han perdut en accidents, dipositats en l’administració o com a proves de delictes, cremats en incendis, en caixes de seguretat no recuperades…

En un portal de consultes de coleccionisme he trobat aquesta informació, on es fa esment al manteniment de diferents formats d’una mateixa moneda, amb les dificultats que suposa per a les màquines expenedores reconèixer formes diferents.
Algunes d’aquestes monedes és van retirar quasi vint anys desprès de què, els simbols de les mateixes, ja no fossin autoritzats, ni vigents :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.