L167,,- La Cirera : Els noms de casa, i la seva història… (C40)

En aquests darrers mesos s’han incorporat, dues identificacions de cases, al carrer Major de La Cirera; amb la resta, d’altres que ja la tenien, van conformant la denominació i la història de les mateixes…

Avui per avui, encara acostumem a identificar a les families, per el nom i la casa a que pertanyen però, la memòria popular es va perdent i, ara ja es parla més de carrers i numeros, que del nom de les cases,,,

Les diferents denominacions de les cases ens aporten informació del seu origen, del temps en que aquestes “referències” ens permetien identificar-nos amb una o altra familia…; noms i origens amb molt diversa etimologia.

Però el nom de la casa, i la casa, era un tot : la forma de viure i qui hi vivia, les formes propies de cuinar i d’aprofitament de l’hort, els camps que conreaven i els estris de treball o els mobiliari, els animals de treball i el(s) carro(s) o els de granja per la subsistència, una convivència intergeneracional, i una forma de reciclar i entendre la natura i la vida

Alguns els relacionem amb la casa pairal i/o familia (Can Canela), d’altres amb alguna persona que va deixar petjada (Ca la Felícia), d’altres relacionades amb l’ofici o el treball (Ca l’Arrabasser), d’altres potser amb algun tret fisic d’algun dels propietaris (Cal Grabat), o de l’edifici (Cal Castell) : tots ells conformen ja una història complementària a les biografies de les persones que hi han conviscut.

Son exemples vius de la història, de la seva adaptació al temps, i dels diferents racons, estances, estables, golfes, estris… relacionats amb la via diaria dels seus habitants, unes cases què hem de salvaguardar amb aquests trets temporals que s’endinsen en el passat, i que hem de compartir com a elements vius per a les noves generacions…

Carrer Major 3 – La Cirera

Carrer Major 5 – La Cirera

Carrer Major 9 – La Cirera


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.