M102,,- Josep Monés i Jané, 100 anys del edifici de la “Compañia Arrendataria de Tabacos CAT” a Tarragona : un reconeixement pendent… (1)(PRA07)

Imatge de presentació dels actes del Centenari del Descobriment de la Necropolis…

Document consultable a la web de “adm.cat”

Fa un segle que es va concedir l’establiment d’una fabrica de Tabacs a Tarragona, i aquell mateix any es van aqduirir els terrenys on s’ubicaria la mateixa; fa un segle aquesta companyia era la “Compañía Arrendataria de Tabacos CAT”, constituida el 1887, que l’any 1945 es va constituir com a “Tabacalera”, i tenia la gestió del monopoli del tabac, de la seva fabricació i venda.

La premsa de l’epoca en farà un seguiment, tal com es reprodueix :

“La Época” (Madrid), Num. 26.056, edició del 3 juliol 1923

“La Voz” (Madrid), edició del 27 octubre 1923

“Acción Cooperatista” – Organo de la Federación Regional de Cooperativas de Cataluña, Any 11, Num. 387, edició del 3 octubre 1930; retall de l’article

A mitjans de l’any 1923 es quan es col.loca la primera pedra de la construcció, encara que fins llavors hi hauria hagut un treball de medicions, neteja de la parcela, preparació dels planells detallats i la contractació dels proveidors.

En la darrera ressenya, es diu que …y la fábrica de Tabacs en construcció,…” d’octubre de 1930.

Es adient aquesta ressenya sobre les pintures de la Vall de Boí, per entendre el moment històric en que objectes, pintures, i altres elements aquitectònics son objecte d’observació per part de magnats, per a obtenir la seva adquisició, donada la poca valoració que s’en té dels matixos, i la manca d’una legislació que ho protegeixi :

Encara tot això dona més valor a la tasca d’en Josep Monés i Jané, per aquest esperit de preservació d’un conjunt singular, que podem veure i valorar actualment ja què, si no hagués estat per aquest sentit i visió globals, tant d’ell com d’altres persones que van participar en aquells treballs, potser avui no en podriem gaudir. Una troballa qué és deu també a factors puntuals, com la determinació i ubicació dels pous de fonamentació i, la coincidència en aquests, de les primeres restes.

Crec que hem de reivindicar amb orgull, a un pratenc d’arrel, d’una nissaga que formarà part integrant de la història local d’aquest Prat, del primer terç del segle passat…

Fotografia dels treballadors, excavant a la Necropolis de Tarragona


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.