C98,,- Els estats financers : les “analítiques” de les empreses i/o entitats…

Cada vegada més estem perdent el conèixer l’interpretació dels estats financers, d’empreses i entitats, potser, per la obligatorietat de preparar i presentar aquestes documentacions a la seva aprovació, en una Junta de socis.També, en part, perquè l’exposició dels mateixos es fa dificil, i poc atenta, per a persones no coneixedores del que son i el que representeno diuen i, al final, després d’un llistat o una xerrada sobre les diferents partides, perdem el seu seguiment i globalitat.

De cara a les persones que no ho han preparat, o conegut de forma directa, s’hauria de treballar un sistema àgil, transparent i amb facilitat d’entendre i saber transmetre la situació real dels comptes què, amb el nostre vot, s’han d’aprovar i, per tant, que tinguem tots els elements d’interés, especialment el que representen, i als compromisos que ens obliguen.

He estat en diferents entitats, i sempre he procurat simplificar aquesta tasca, sense renunciar a cap principi de veracitat, transparència i simplicitat; és important utilitzar eines i gràfics que ens hi ajudin.

Hi ha qui pot pensar què, uns estats, no cal que siguin complerts o segueixin unes minimes condicions de globalitat, especialmen en els treballadors autònoms o entitats de mitjana o reduida dimensió, més enlla de documentar les obligacions fiscals o informatives que calgui.

Us apunto tres reflexions i objectius :

  1. Emetre uns estats financers, amb una metodología constant en els anys, què permet poder fer comparatives interanuals, amb una certa fiabilitat que son de gran ajuda per a la gestió
  2. És important què aquests estats financers incorporin, apart de la liquidació del pressupost (comparativa del qué és va aprovar, amb el que s’ha executat), un Balanç. on hi figurin algunes partides què poden ajudar a aquesta transparència, com per exemple : subvencions pendents de cobrar, rebuts de socis retornats i pendents de gestió, deutes pendets a la finalització de l’exercici, o l’existència de material susceptible de ser venut… ja què, sense aquesta infomació, la primera part ens abocaria a determinar el resultat en funció del saldo de caixa.
  3. Tota aquesta documentació es important que estigui validada emb la documentació fisica, o digital, dels comprovants especialment en el cas de les entitats ja què, els càrrecs de tresorer tenen una validesa temporal i, la persona que reb la nova responsabilitat de gestionar els números ha de tenir una seguretat del que s’ha aprovat i facilitats en la seva consulta.

Len entitats, i les empreses, són persones juridiques i per tant hem de vetllar, per a la seva “salut”, i al igual que les persones fisiques, amb les analítiques poden fer el seguiment de determinats parametres, veuren l’evolució i determinar correccions o una possible medicació; al món de la gestió d’empresa fa anys, es feien servir “els ratis”, que serien determinades fòrmules que valoraven parámetres en el temps.

Ara les noves tecnologíes, ens permeten i faciliten aquest treball, però l’interpretació ha de recaure en una persona (pròpia o assessor extern), que pugui ajudar en transmetre el que aquests estats financers, ens estan dient…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.