D43- Les primeres cèdules personals, l’antecedent del DNI…

els documents d’identificació formen de per si tota una varietat d’elements suceptibles de ser col·leccionables. Les cédules personals, els salvaconductes i visats, els passaports… les diferents classes i províncies en què van ser expedits, els relatius a períodes concrets de la nostra història o els emesos per ajuntaments o Generalitat de Catalunya… fins a la definitiva implantació del DNI que arriba als nostres dies.

El seu origen es remunta a mitjans del segle XIX, i esdevenen tant un element identificador del seu titular, com un elements fiscal amb les diferents classes, una contribució molt simple de l’ Impost sobre la Renda actual, identificant en aquell moment i amb les diferents classes, la riquesa i propietats de cada titular

Del treball “La gestación del Documento Nacional de Identidad : un proyecto de control totalitario para la España franquista”, d’en Martí Marin Corbera (Univ.Aut.Barcelona), he extret aquests paràgrafs, respecte del origen i finalitats inicials d’aquest tipus de document :

Alguns exemples de Cedules Personals” de diferents anys :

“Cédula de Vecindad para cabezas de familia” 1855, amb segell de “Alcaldia Constitucional de Salobre” (Albacete), i segell en sec amb l’escut d’Espanya.

“Cédula de vecindad para individuos que no son cabeza de familia” 1866, correspon al Districte de La Catedral (Palma de Mallorca), amb segell de “Inspección de Vigilancia del Distrito de la Catedral – Palma”, i té un apartat per anotar-hi les dades fisiques del titular.

“Cédula Personal” 1881, de Benabarre (Osca), amb un format que es mantindrá fins al final d’aquest document (1942), amb poques variacions.

“Cédula Personal” 1886 – Gratuïta, per a Vens Domiciliats

Exemplars de la col.lecció pròpia


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.